Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) trage un semnal de alarmă: fabricile de medicamente din ţară au fost scoase total sau parţial din schema de plafonare a preţului la energia electrică. Medicamente necesare pacienţilor români ar putea să dispară, ca urmare a costurilor ridicate de producţie.

PRIMER – care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie de medicamente din ţară – trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că, fabricile de medicamente au fost excluse total (marii contribuabili) sau parţial (întreprinderile mici şi mijlocii) din schema de plafonare a energiei electrice prin ordonanţa 119/2022, fiind, astfel, obligate să cumpere energie electrică de pe piaţa liberă, la preţuri şi de 6 ori mai mari decât cele din prezent, se arată într-un comunicat.

Într-un context şi aşa foarte dificil, în care producţia de medicamente este supusă deja presiunii inflaţiei galopante, a preţului la utilităţi, combustibili, materii prime şi materiale, iată că, fabricile care produc medicamente în România, primesc acum o nouă lovitură, fiind scoase din schema de protejare a agenţilor economici şi forţate să cumpere electricitate la preţuri exorbitante”, se precizează în document.

Reprezentanţii PRIMER subliniază şi faptul că, producţia de medicamente este singurul sector economic cu preţuri reglementate, „care plăteşte deja în plus o taxă de solidaritate aplicată cifrei de afaceri, mai exact, taxa clawback, de 15%”.

Cu alte cuvinte, odată cu scoaterea acestui sector economic din schema de plafonare, costurile de producţie vor creşte exponenţial, iar medicamentele la preţuri mici, sub 25 de lei, produse în ţară, devin nerentabile, producătorii fiind forţaţi practic să le scoată din producţie”, se arată în comunicat.

Drept urmare, va creşte substanţial importul de medicamente mai scumpe, iar producţia internă de medicamente va fi afectată dezastrous cu efecte negative asupra pacienţilor, sistemului sanitar şi economiei naţionale. PRIMER mai semnalează că, produsele importate provin din ţări care au deja sisteme de plafonare şi/sau compensare a creşterii preţului la utilităţi.

PRIMER solicită autorităţilor ca operatorii economici din industria farmaceutică să fie păstraţi în schema de plafonare a preţului la energie electrică, aşa cum au fost menţinuţi cei din industria alimentară.