Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat prima pilulă contraceptivă fără prescripție medicală din SUA.

În fiecare an, aproape jumătate din cele 6,1 milioane de sarcini din SUA sunt nedorite.

„Aprobarea marchează prima dată când un contraceptiv oral zilnic fără prescripție medicală va fi o opțiune disponibilă pentru milioane de oameni din Statele Unite. Atunci când este utilizat conform instrucțiunilor, contracepția orală zilnică este sigură și este de așteptat să fie mai eficientă decât metodele contraceptive fără prescripție medicală, disponibile în prezent în prevenirea sarcinii nedorite”, a declarat dr. Patrizia Cavazzoni, directorul Centrului pentru evaluarea și cercetarea medicamentelor din cadrul FDA

Ce este Opill și când va fi disponibil?

Opill (norgestrel) este o pilulă contraceptivă orală zilnică numai cu progestativ, care va deveni disponibilă în SUA fără prescripție medicală. Progestinul este o formă sintetică a hormonului progesteron. Pilula va fi disponibilă fără prescripție medicală în magazine până la sfârșitul lunii martie 2024, inclusiv în:

 • farmacii
 • magazine
 • magazine alimentare
 • pe net

Cât de eficientă este piluta?

Potrivit FDA, norgestrel a fost aprobat ca un contraceptiv eficient pentru utilizare pe bază de rețetă din 1973. Ca multe alte contraceptive orale, Opill trebuie luat la aceeași oră în fiecare zi pentru a-și asigura eficacitatea.

Testele clinice timpurii cu comprimate de norgestrel au arătat o rată de eficacitate de până la 98%, conform FDA, dar numai atunci când medicamentul este utilizat „perfect” și cu o metodă de control de rezervă, cum ar fi prezervativele, dacă există o întârziere mai mare de trei ore în doza zilnică. Desigur, în viața de zi cu zi, „utilizarea perfectă” poate fi mai dificilă în comparație cu studiile clinice.

În plus, Opill nu trebuie utilizat împreună cu alte forme hormonale de contracepție, cum ar fi plasturele contraceptiv,  inelul vaginal sau DIU (dispozitiv intrauterin), pentru a asigura eficacitatea și a evita contraindicațiile.

Efecte secundare

FDA observă că efectele secundare pot include:

 • sângerare neregulată
 • dureri de cap
 • ameţeală
 • greaţă
 • apetit crescut
 • durere abdominală
 • crampe
 • balonare

Paicenții ar trebui să discute întotdeauna cu medicul lor despre administrarea Opill împreună cu alte medicamente.

Persoanele care au sau au avut cancer de sân nu ar trebui să utilizeze această pilulă, iar cele care prezintă alte forme de cancer ar trebui să discute mai întâi cu medicul lor.

De ce este importantă accesabilitatea?

Atunci când pilulele sau alte metode contraceptive sunt disponibile la ghișeu, oamenii nu trebuie să consulte un medic pentru a le obține . Faptul că aceste metode sunt accesibile contribuie la scăderea incidenței sarcinilor nedorite și a efectelor negative asociate.

Când sarcinile sunt nedorite, milioane de oameni nu pot obține îngrijirea prenatală de care au nevoie. Sarcinile nedorite cresc riscul de rezultate negative asupra sănătății materne, cum ar fi:

 • nașterea inainte de termen;
 • afectarea creșterii și dezvoltării fătului;
 • sănătate precară a copilului.

Timp de ani de zile, grupuri  precum Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG) au făcut lobby pentru accesul la contraceptive fără prescripție medicală și fără restricții de vârstă.

„Anunțul privind aprobarea de către FDA a vânzării pilulei contraceptive fără prescripție medicală este un progres extrem de important în accesibilitatea îngrijirii sănătății reproductive. ACOG sprijină de mult timp accesul de acest tip și ne bucurăm că mai mulți pacienți vor putea acum să aleagă când și unde obțin o metodă sigură de contracepție, fără a fi nevoie să aștepte o programare medicală sau completarea unei rețete ”, au declarat oficialii ACOG .

Specialiștii susțin inițiativa

„Sunt încântată că FDA a aprobat o pilulă contraceptivă fără prescripție medicală, iar acesta este un pas important care oferă oamenilor un acces mai bun la contracepție. Această decizie este binevenită, fiind așteptată de mult timp”, a declarat Dr. Sarah W. Prager, profesor în cadrul Departamentului de Obstetrică și Ginecologie.

 

Sursă: Healthline.com