Preşedintele filialei ieşene a Colegiului Farmaciştilor din România, Gabriela Tătărângă, susţine că este nevoie ca autorităţile să demareze un set de acţiuni coerente privind recuperarea deşeurilor medicamentoase de la populaţie.

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi, Gabriela Tătărângă, a declarat că este necesară o reglementară mai clară şi riguroasă a legislaţiei privind medicamentele expirate.

„În acest moment legislaţia cu privire la medicaţia expirată primită de la pacient este incomplet reglementată în România. Într-adevăr, de multe ori ne confruntăm cu situaţia în care pacientul vine cu o pungă de medicamente şi spune că acestea sunt expirate. În acest moment farmacia, conform legislaţiei, nu este obligată să primească medicaţia expirată de la pacient. Şi atunci noi ne găsim undeva la mijloc. Cred că e cazul ca autorităţile implicate în acest demers să găsească soluţii coerente care să funcţioneze în mod real”, a explicat preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi, Gabriela Tătărângă.

Potrivit sursei citate, în perioada 16 – 18 septembrie 2022, Colegiul Farmaciştilor din România – Filiala Iaşi, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi şi al altor parteneri instituţionali, va fi organizată o campanie de colectare corespunzătoare a medicamentelor rămase neutilizate şi sau expirate provenite de la populaţie.

Derulată sub genericul „Medicamentele expirate sunt deşeuri periculoase. Fii responsabil, colectează corespunzător!”, prin intermediul acestei campanii se are în vedere informarea şi educarea populaţiei în ceea ce priveşte păstrarea unui mediu curat şi sănătos, să contribuie la protejarea sănătăţii şi siguranţei publice, precum şi la minimizarea generării de deşeuri.

„În această campanie ne dorim să educăm pacientul cu privire la educarea responsabilă a deşeurilor medicamentoase, astfel încât toate persoanele trebuie să ştie că a arunca la întâmplare medicamentele expirate înseamnă un risc foarte mare asupra mediului înconjurător şi implicit asupra sănătăţii noastre. Farmaciştii ieşeni vor asigura colectarea conformă şi în siguranţă a medicamentelor expirate sau neutilizate aduse de cetăţeni, eliminând riscul ca o astfel de activitate să dăuneze mediului sau sănătăţii. Ne-am propus ca astfel de campanii să se desfăşoare cu regularitate, în speranţa că autorităţile implicate vor înţelege şi vor demara un set de acţiuni coerente astfel încât noi să putem veni în sprijinul cetăţenilor”, a explicat preşedintele Colegiului Farmaciştilor, Gabriela Tătărângă, în cadrul unei conferinţe de presă.

În cadrul acestei campanii, Primăria Iaşi va asigura amenajarea punctelor de colectare în centrele de cartier.

„Ştim cu toţii că un medicament bun, administrat la timpul potrivit, salvează vieţi şi că, dimpotrivă, un medicament prost, nepotrivit, expirat poate avea urmări nefaste. Campania îşi propune să atragă atenţia tocmai asupra faptului că un medicament expirat este un deşeu deosebit de periculos. El poate afecta atât sănătatea oamenilor, cât şi calitatea mediului înconjurător, otrăvindu-i solul, apele, aerul. De aceea, ca o datorie atât faţă de noi înşine, cât şi faţă de natură, devine obligatorie depozitarea acestor deşeuri în puncte speciale de colectare”, a declarat primarul Mihai Chirica, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.

Potrivit acestuia, Demeco va prelua şi distruge, în mod gratuit, aceste deşeuri medicamentoase colectate de la ieşeni. În cadrul campaniei nu sunt colectate medicamentele toxice şi stupefiante, medicamente eliberate pe formulare verzi sau galbene şi citostatice. AGERPRES