În perioada 26 – 27 iunie a avut loc, sub coordonarea științifică a Conf. Univ. Habil. Dr. Paraschiva POSTOLACHE, Cursul de Recuperare Respiratorie cu tema Recuperarea respiratorie în anul 2024: în spital sau la domiciliu?
Evenimentul s-a adresat medicilor, farmaciştilor, bioinginerilor, asistenţilor sociali şi medicali, terapeuţilor ocupaţionali şi fizioterapeuţilor etc., din toată ţara, membri sau ne-membri ai echipei implicate în activitățile de recuperare respiratorie, pe parcursul celor două zile au fost prezenți peste 1.500 de participanți activi la cele 30 de lucrări științifice.
Agenda evenimetului poate fi accesată AICI: https://lp.eventsmax.ro/curs-de-recuperare-respiratorie-26-iunie/agenda.pdf
Recuperarea respiratorie constituie o componentă importantă a managementului persoanelor cu afecțiuni pulmonare cronice, iar în contextul pandemiei de COVID-19 aceasta a devenit un element fundamental în recuperarea pacienților.
„Interesul constant pentru domeniul recuperării respiratorii al afecţiunilor pulmonare determinate, agravate şi întreţinute de poluare, modificările climatice şi virusul SARS-CoV2, în managementul cărora recuperarea respiratorie este prioritară şi esenţială, în cadrul acesteia, educația pacientului ocupând un loc primordial, precum şi importanța acestui domeniu pentru viața pacienţilor, a colegilor medici, a asistenților medicali, etc. – membri esențiali ai echipei de recuperare respiratorie, dar și a celorlalte categorii de personal care îngrijesc pacienții, ne-a stimulat în a continua an de an proiectele educative pe această temă în întreaga țară.
Evoluția din ultimii ani, marcați de pandemia Covid -19 și de creșterea constantă a nivelului poluării, ne-a arătat cât de importantă este componenta de recuperare respiratorie în viața oricărui pacient cu afecțiuni pulmonare. Considerată până nu de mult o ”Cenușăreasă” a medicinei, recuperarea respiratorie a crescut în mod semnificativ ca importanță și necesitate în gestionarea pacientului cu afecțiuni pulmonare, în ultimii ani, ocupând un loc important în managementul acestor pacienți, fiind extrem de utilă și persoanelor sănătoase.”
Conf. Univ. Habil. Dr. Paraschiva A. POSTOLACHE, MD, PhD, FCCP, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Facultatea de Medicină, Departamentul Medicale I, Iași, și Șeful Secției Clinice Recuperare Medicală Respiratorie, Spitalul Clinic de Recuperare, Iași, România.
Dr. Paraschiva A. POSTOLACHE este conferențiar universitar habilitat doctor la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași și medic primar în specialitățile: Medicină internă; Pneumologie; Farmacologie clinică și medic specialist în specialitatea Medicină fizică și de reabilitare, precum și consilier pentru renunțarea la fumat. Dr. Paraschiva A. POSTOLACHE este Coordonator al Centrului de Consiliere pentru Renunțarea la Fumat din Spitalul Clinic de Recuperare din Iași și Membru al Programului Național „STOP FUMAT” al Ministerului Sănătății din România. De asemenea, este Expert Naţional în Farmacologie Clinică şi Toxicologie şi Expert European în Dizabilităţi şi Reabilitare al Ministerului Sănătății din România. Dr. POSTOLACHE este Fondatorul (2006) și Coordonatorul Grupului de Lucru de Reabilitare Respiratorie al Societății Române de Pneumologie (SRP) din anul 2012 și Membru al Consiliului SRP (2012). Dr. Paraschiva A. POSTOLACHE are o bogată activitate ştiinţifică, educaţională şi editorială, naţională şi internaţională, în domeniul recuperării respiratorii, fiind iniţiatorul activităţii de recuperare respiratorie în România. Dr. POSTOLACHE este recunoscută ca expert și lider în recuperarea respiratorie, cu peste 1000 de prezentări ca lector invitat și peste 250 de publicații în extenso, în reviste internaționale și naționale, precum și cărți și capitole publicate la edituri internaționale și naționale, recenzii peer-review, proiecte/granturi naționale și internaționale și membru în comitete editoriale ale unor reviste internaționale și naționale. Dr. Paraschiva A. POSTOLACHE a fost Președinte al Consiliului Guvernatorilor Mondiali al CHEST și Membru al Consiliului Regenților CHEST/American College of Chest Physicians (ACCP) în perioada 2011 – 2014, Membru al Comitetului de Conducere al Rețelei de Fiziologie pulmonară, Funcție și Reabilitare al ACCP/CHEST (2014 – 2018) și este membru al Consiliului CHEST al Guvernatorilor Mondiali din 2011, Regent și apoi Guvernator Mondial CHEST/ACCP pentru România din 2006. Dr. Paraschiva A. POSTOLACHE a fost nominalizată ca Fellow al CHEST/ACCP (FCCP), SUA, în 2005, și Lider Național GOLD al European Respiratory Society în 2010. Dr. Paraschiva A. POSTOLACHE a fost onorată cu premii acordate de CHEST (SUA), European Respiratory Society (Europa), Societatea Română de Pneumologie (România) și Parlamentul României, pentru activitatea sa medicală, internațională și națională.
Cursul a fost creditat de Colegiul Medicilor România cu 12 credite EMC și de către Colegiul Farmaciștilor cu 16 credite, a fost organizat sub egida Universității de Medicină si Farmacie Grigore T. Popa Iași având ca parteneri științifici Societatea Română de Penmologie, Academiei de Științe Medicale și Societatea de Medici Naturali fondată în 1833, Iași.
Partener special al întâlnirii: Green Splid
Companie înființată în anul 2018, la Cluj, cu capital integral autohton. Misiunea companiei este să pună la dispoziția pacienților și a medicilor instrumente, care să faciliteze terapia și monitorizarea la distanță apacienților cronici, www.digitalhospital.ro. Green Splid se concentrează pe furnizarea de soluții care să asigure continuitatea îngrijirii pacienților în afara spitalului, în perioada de convalescență, reducând astfel spitalizările inutile. În această perioadă compania Green Splid a reușit să autorizeze Air7 – vitamina plămânilor, iar la circa 2 luni a apărut și recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății ca la pacienții cu Covid 19 să se administreze Vitamina D3, Vitamina C, Quercetin si Zinc. Produsele Air7 conțin 3 dintre cele 4 vitamine enumerate, Vitamina D3, Vitamina C și Quercetin. Din acel moment produsele au fost foarte bine primite de către medicii pneumologi și au fost incluse în schema de tratament în spitalele Covid, în convalescență dar și pentru recuperare respiratorie post Covid
Implementarea cursului a fost gestionată de Oameni și Companii prin platformele EventsMax.ro – platforma evenimentelor de business și profesionale și MedicalManager.ro.