Ministrul Nelu Tătaru a anunțat ieri cele mai recente decizii referitoare la începerea noului an școlar.

Într-o conferință comună susținută împreună cu ministrul Educației, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut unele precizări referitoare la începerea noului an școlar, în condițiile în care ne despart mai puțin de două săptămâni până la acest moment.

În primul rând, ministrul Sănătății a anunțat că s-a renunțat la acea declarație pe propria răspundere pe care ar fi trebuit s-o completeze părinții, cu privire la starea de sănătate a copiilor, urmând să se pună un mai mare accent pe triajul observațional și pe cel epidemiologic, efectuat la școală. „Nu va mai exista acea declaraţie pe proprie răspundere. Fiecare dintre noi trebuie să avem responsabilitatea acelui triaj observaţional din informarea părintelui sau observarea elevului, precum şi adaptarea, sau nu, după un triaj observaţional, către un triaj epidemiologic, cu existenţa unui personal medical care să facă acest triaj epidemiologic, cu existenţa unei zone de izolare, unde un copil care prezintă simptomatologie respiratorie să poată fi, la un moment dat, cantonat până la o evaluare medicală, în contextul în care putem avea un diagnostic sau o supoziţie de diagnostic. Fiecare copil va fi însoţit pe toată această perioadă, iar nici o decizie nu va fi luată fără să aibă acordul părintelui, o urgenţă imediată fiind cea care va solicita apelarea la 112 şi transportul către o unitate spitalicească”, a precizat Nelu Tătaru.  

Pentru ca personalul medical din școli să poată face față mai bine acestei situații, ministrul a anunțat că acesta va fi suplimentat cu studenți la Medicină din anii terminali și cu medici rezidenți. În acest sens, fiecare școală trebuie să își facă o evaluare până pe 7 septembrie și să solicite suplimentarea personalului medical în situația în care acest lucru este necesar. „În acest moment, noi avem tot ce înseamnă personal medical şcolar, asistenţi şi medici, urmând a fi suplimentat cu studenţi din ani mari, precum şi cu rezidenţi. Fiecare unitate şcolară îşi face evaluarea şi ne va raporta în jurul datei de 7 septembrie ce nevoie are, din acest punct de vedere”, a menționat ministrul.

Tot pe 7 septembrie, Institutul Naţional de Sănătate Publică va face publică şi către instituţiile statului evaluarea epidemiologică pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, în funcție de datele de la nivelul fiecărei localități, urmând a fi pus în aplicare unul din cele trei scenarii prevăzute pentru începerea anului școlar. „Pe 10 septembrie, consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare vor prezenta comitetelor pentru situaţii de urgenţă, DSP-urilor şi inspectoratelor şcolare scenariul la care s-au hotărât să înceapă anul şcolar. Evaluarea în teritoriu se face de către DSP-uri, IȘJ-uri, sub coordonarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă”, a adăugat ministrul Sănătății.

Citeste mai mult: https://sanatateabuzoiana.ro/personalul-medical-din-scoli-completat-cu-studenti-la-medicina-si-rezidenti/.