Şase instituţii reprezentative din domeniul cercetării medicale au încheiat în premieră un parteneriat pentru dezvoltarea studiilor clinice în România, informează Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

Cele şase instituţii semnatare sunt Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, Comisia Naţională de Bioetică a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Asociaţia Companiilor Conducătoare de Studii Clinice din România, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente şi Asociaţia Local American Working Group.

„Prin încheierea acestui acord între instituţiile reprezentative implicate în reglementarea, implementarea şi desfăşurarea acestui tip de activitate se doreşte atragerea a cât mai multe studii pe plan local, astfel ca România să devină un partener important al cercetării medicale la nivel european şi global”, se arată într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Unul dintre principalele obiective ale parteneriatului îl reprezintă informarea periodică şi corectă a personalului din domeniul sănătăţii (medici, farmacişti, biologi, biochimişti etc.), a pacienţilor şi a publicului larg despre domeniul studiilor clinice şi al cercetării medicale din România, împreună cu sprijinirea pregătirii specialiştilor pentru a putea să lucreze în domeniul complex al studiilor clinice.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România apreciază că o informare corectă şi transparentă a publicului interesat poate creşte încrederea, oferind o viziune clară asupra a tot ce presupune un studiu clinic.

„Transmiterea unor informaţii clare, corecte şi în mod transparent despre studiile clinice desfăşurate în ţara noastră trebuie să fie responsabilitatea noastră şi a tuturor instituţiilor care desfăşoară activităţi în acest domeniu. Când vorbim despre studiile clinice, nu putem spune că acestea sunt doar în interesul unei anumite entităţi, deoarece ele aduc beneficii majore, în primul rând pacienţilor, care au acces gratuit la cele mai moderne tratamente şi investigaţii medicale, dar şi sistemului de sănătate, în general, pentru care impactul economic este semnificativ”, a declarat preşedintele ANMDMR, Răzvan Prisada, citat în comunicat. AGERPRES