Persoanele care își doresc să se imunizeze împotriva gripei sezoniere o pot face de acum și în farmacie. Comunitatea de farmacii independente Alphega a lansat un proiect pilot de vaccinare antigripală în 15 farmacii din județul Iași, care se va extinde la nivel național pe măsură ce farmaciile din comunitate, parte din program, vor finaliza procesul de acreditare.

Pentru a face cât mai ușor de accesat serviciul de vaccinare antigripală în farmacie, comunitatea Alphega a creat o pagină web care permite utilizatorilor să localizeze un centru de vaccinare din apropiere, să se informeze asupra criteriilor de eligibilitate și să primească răspunsuri la cele mai frecvente întrebări pe tema vaccinării antigripale în farmacie: https://www.alphega-farmacie.ro/campanii/vaccinare-antigripala

De-a lungul anilor, ne-am numărat printre cei mai activi reprezentanți ai sectorului care au făcut demersuri concrete pentru ca farmaciștii să obțină dreptul de a putea oferi servicul de vaccinare în farmacie. Iată că, în sfârșit, farmaciștii au, pe lângă competența necesară actului medical, și dreptul de a acorda acest serviciu atât de necesar mai ales în perioadele în care gripa se manifestă sever, iar cabinetele medicilor de familie devin mult prea aglomerate”, declară Iulian Trandafir, VP, Regional General Director Alliance Healthcare România, Republica Cehă și Lituania.

Pașii de urmat pentru vaccinarea antigripală în farmacie

Persoanele care își doresc să beneficieze de serviciul de imunizare împotriva gripei sezoniere în farmacie, este foarte important să cunoască criteriile de eligibilitate.

Conform “Ghidului de bună practică pentru organizarea unui program pilot de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor comunitare” persoanele eligibile pentru vaccinare antigripală în farmacie trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii:

  • Să fi fost vaccinate antigripal cel puțin o dată;
  • Să nu fie alergice la ovalbumină sau să fi prezentat reacții alergice la vaccinarea anterioară;
  • Să nu fie alergice la niciunul din componentele vaccinului;
  • Să nu prezinte simptomele unei boli febrile sau infecții acute.

Persoanele care, în urma consultației prealabile, nu îndeplinesc condițiile de vaccinare de către farmacist în farmacie, vor fi îndrumate către medicul de familie/curant.

Este important de știut că serviciul de vaccinare antigripală nu este disponibil în orice farmacie, ci exclusiv în farmaciile autorizate ca centre de vaccinare.

Introducerea serviciului de vaccinare antigripală în farmacie vine cu beneficii atât pentru pacienți, cât și pentru sistemul medical. Achiziția și administrarea vaccinului în farmacie facilitează vaccinarea prin creșterea accesibilității acestui serviciu pentru pacient și scade riscul de contaminare cu virusuri prin limitarea expunerii în spații aglomerate, cum sunt cozile care se formează la cabinetele medicilor de familie. De asemenea, sistemul medical va beneficia de o degrevare în perioadele de vârf”, explică Laura Palade, farmacist și administrator farmaciile Lara Farm, Iași.

Cum decurge procesul de vaccinare antigripală în farmacie?

Vaccinarea are loc într-un spațiu de confidențialitate special amenajat și este realizată de un farmacist autorizat, în urma parcurgerii unui curs de formare. Acesta va urma procedurile din “Ghidul de bună practică pentru organizarea unui program pilot de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor comunitare” (aprobat de Ministerul Sănătăţii prin Ordinul nr. 3262/2022), care prevede verificarea criteriilor de eligibilitate, evaluarea prealabilă, informarea privind beneficiile și riscurile vaccinării, obținerea consimțământului informat al pacientului și administrarea vaccinului conform protocolului.

Farmaciștii autorizați pentru a efectua vaccinare antigripală sunt instruiți pentru a interveni și în caz de reacții adverse. După inocularea vaccinului, fiecare persoană va fi supravegheată timp de 15 minute, pentru a putea identifica și interveni în cazul apariției unei reacții anafilactice.

La solicitarea pacientului, farmacistul poate elibera și o dovadă a imunizării împotriva gripei sezoniere.

Vaccinează-te antigripal în farmaciile Alphega

Primele centre de vaccinare din comunitatea farmaciilor independente Alphega sunt în județul Iași. Numărul acestora se va extinde progresiv, pe măsură ce farmaciile se vor autoriza.

Lista farmaciilor care oferă serviciul de vaccinare este disponibilă pe site-ul Alphega împreună cu cele mai importante informații despre accesarea acestuiahttps://www.alphega-farmacie.ro/campanii/vaccinare-antigripala

 

Alphega Farmacie este o comunitate de farmacii independente cu acoperire la nivel european, care a luat naştere în anul 2001, având ca scop principal creșterea calității vieții pacienților și a comunităților din care aceștia fac parte, contribuind astfel la îmbunătățirea la scară extinsă a sănătății. Alphega Farmacie susține o comunitate de peste 9 600 de farmacii în 10 țări: Cehia, Franța, Italia, Spania, Olanda, Germania, Marea Britanie, Turcia, România și Portugalia. În România, comunitatea de farmacii independente Alphega numără peste 830 de membri.