Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană ar trebui să facă mai mult pentru a aborda penuria unor antibiotice utilizate pe scară largă în regiune, potrivit unei scrisori a unui grup care cuprinde 11 organizații europene de pacienți și consumatori, informează Reuters.

Scrisoarea către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) vine în condițiile în care antibioticele, inclusiv amoxicilină – folosită pentru a trata infecțiile bacteriene și adesea prescrise pentru unele infecții la copii – au lipsit din octombrie.

Scrisoarea arăta că înlocuirea amoxicilinei cu alte antibiotice nu este ideală, deoarece alternativele ar putea fi mai puțin eficiente și ar putea avea efecte secundare mai puternice. Unele state UE au semnalat deja lipsa altor antibiotice, cum ar fi azitromicina și cefuroxima.

Oficialii UE au cerut furnizorilor de medicamente să mărească capacitatea de producție și au făcut recomandări, inclusiv încurajarea statelor UE să permită utilizarea medicamentelor care ar putea să nu fie autorizate pe plan intern.

„Cu toate acestea, aceste măsuri nu au fost suficiente pentru a limita criza și pentru a inversa tendința”, se arată în scrisoare.

A existat o creștere a cererii pentru anumite medicamente legate de reapariția infecțiilor respiratorii după doi ani de restricții COVID, ceea ce a pus o presiune suplimentară asupra livrărilor globale și a făcut improbabilă obținerea de importuri din alte părți. De asemenea, producătorii de medicamente au redus producția atunci când cererea a scăzut, în apogeul pandemiei.

Europa se află într-o poziție dificilă, având în vedere migrarea producției de ingrediente generice și medicamente în locuri precum India și China, unde costurile sunt mai mici.

Între timp, producătorii locali s-au confruntat cu creșteri mari ale costurilor din cauza războiului din Ucraina.

„Cauza principală declarată de producători este capacitatea de producție insuficientă pentru a face față creșterii cererii”, se arată în scrisoarea semnată de 11 organizații, inclusiv Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA) și Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC).

Consorțiul a cerut EMA să declare actualul deficit de antibiotice un „eveniment major”, ceea ce ar permite autorității de reglementare să coordoneze acțiunile la nivel paneuropean și să crească obligațiile de raportare în rândul producătorilor.

”O serie de antibiotice sunt insuficiente în mai multe state membre, nu doar amoxicilină”, a declarat Charlotte Roffiaen, reprezentanta asociației franceze a pacienților, France Assos Santé.

„Nu știm exact câte, și care este amploarea penuriei… ar fi logic să avem o imagine de ansamblu”, a spus ea, sugerând că declararea unui eveniment major ar spori transparența și ar ajuta la prevenirea problemelor suplimentare privind aprovizionare.

Într-un interviu acordat Reuters pe 13 ianuarie, directorul medical al EMA, Steffen Thirstrup, a declarat că agenția monitorizează situația, dar nu crede că ar trebui să fie clasificată drept un ”eveniment major”.

Atât EMA, cât și Comisia Europeană au declarant că sunt la curent cu scrisoarea și că va urma o discuție suplimentară asupra acestei probleme, care va avea loc pe 26 ianuarie, a declarat marți un purtător de cuvânt al EMA.

 

Sursă: www.euronews.com