Astăzi a fost lansat un nou proiect care vizează accelerarea dezvoltării și creșterea accesibilității vaccinurilor candidate cu ARN mesager (ARNm) împotriva gripei aviare umane (H5N1) pentru producătorii din țările cu venituri mici și medii. Producătorul argentinian Sinergium Biotech va conduce acest efort prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și al Programului de Transfer Tehnologic mRNA al Medicines Patent Pool (MPP).

Programul de transfer de tehnologie ARNm, dezvoltat în comun de OMS și MPP, a fost lansat în iulie 2021 cu scopul de a crește capacitatea, în țările cu venituri mici și medii (LMIC), pentru dezvoltarea și producerea de vaccinuri pe bază de ARNm. Sinergium Biotech, partener în Programul de transfer de tehnologie ARNm, a dezvoltat vaccinuri candidate împotriva gripei aviare umane – H5N1 și își propune să treacă către conceptele de modele preclinice. Odată ce pachetul de date preclinice este încheiat, tehnologia, materialele și expertiza vor fi împărtășite cu alți parteneri de producție, ajutând la accelerarea dezvoltării candidaților de vaccin H5N1 și susținând eforturile de pregătire pentru o potențială viitoare pandemie.

„Această inițiativă exemplifica de ce OMS a înființat Programul de transfer de tehnologie ARNm – pentru a promova o mai mare cercetare, dezvoltare și producție în țările cu venituri mici și medii, astfel încât, atunci când va veni următoarea pandemie, lumea să fie mai bine pregătită și să organizeze un proces mai eficient și un răspuns mai echitabil și mai rapid”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

„Când am creat Programul de transfer de tehnologie mRNA cu OMS, scopul nostru a fost să permitem țărilor cu venituri mici și medii să conducă eforturile de dezvoltare, să promoveze colaborarea, să împărtășească resurse și să disemineze cunoștințele”, a spus Charles Gore, director executiv al MPP. Acest proiect întruchipează viziunea noastră și demonstrează un angajament puternic față de pregătirea și răspunsul pentru pandemie viitoare.”

Virusurile gripei aviare reprezintă un risc semnificativ pentru sănătatea publică datorită circulației lor pe scară largă la animale și potențialului de a provoca o viitoare pandemie. Această dezvoltare completează activitatea în desfășurare în Cadrul de pregătire pentru gripă pandemică pentru îmbunătățirea și consolidarea schimbului de virusuri gripale cu potențial uman pandemic și creșterea accesului LMIC la vaccinuri.

„Acest anunț subliniază importanța nu numai a diversificării geografice a inovației și producției de tehnologii de sănătate, inclusiv a recunoașterii capacităților din America Latină și Caraibe, ci și importanța planificării timpurii pentru accesul și schimbul de cunoștințe și tehnologii în timpul cercetării și procesele de dezvoltare”, a spus dr. Jarbas Barbosa, directorul Organizației Panamericane de Sănătate.

De la începuturile sale, Programul de transfer de tehnologie ARNm a dezvoltat și implementat o platformă care a fost utilizată pentru a stabili imunogenitatea, eficacitatea și siguranța unui vaccin candidat COVID-19 în modelele animale preclinice. Afrigen este centrul în care platforma a fost creată și este în curs de validare, iar această tehnologie este acum transferată către partenerii de producție pentru a o adapta și îmbunătăți pentru alte ținte critice ale bolii. Progresul realizat de Programul de transfer de tehnologie ARNm este o parte vitală a eforturilor OMS și MPP de a îmbunătăți disponibilitatea, accesul și utilizarea vaccinurilor ARNm, pentru o mai distribuție mai bună și echitabilă a vaccinurilor la nivel global.

Sursa: https://www.who.int/news/item/29-07-2024-new-initiative-launched-to-advance-mrna-vaccine-development-against-human-avian-influenza-(h5n1)