Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a extins vineri Lista Medicamentelor Esenţiale pentru a include tratamente suplimentare pentru diabet, o maladie care înregistrează o creştere a numărului de cazuri la nivel mondial, informează AFP.

Experţii OMS actualizează în mod regulat această listă cu medicamente esenţiale, care răspund nevoilor de sănătate prioritare şi care, teoretic, ar trebui să fie disponibile în ţări în orice moment, la o calitate garantată şi un preţ accesibil.

În cea mai recentă actualizare, publicată vineri, OMS a decis în special să includă analogi de insulină cu acţiune îndelungată (degludec, detemir şi glargin) şi medicamente biosimilare, având în vedere costul ridicat al insulinei.

”Diabetul este în creştere în întreaga lume, iar această creştere este mai rapidă în ţările cu venituri reduse şi medii. Prea multe persoane care au nevoie de insulină se confruntă cu dificultăţi financiare pentru a o accesa sau mor în lipsa ei”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat într-un comunicat.

”Includerea analogilor insulinei pe lista medicamentelor esenţiale, laolaltă cu eforturile pentru asigurarea accesului accesibil la toate produsele pe bază de insulină şi extinderea utilizării medicamentelor biosimilare, reprezintă un pas esenţial pentru ca oricine are nevoie de acest produs salvator să poată avea acces la el”, a adăugat directorul OMS.

Insulina, un tratament esenţial în terapia pentru diabet, a aniversat un secol în acest an, iar insulina umană figurează pe lista medicamentelor esenţiale a OMS de la prima publicare a acesteia, în 1977. Cu toate acestea, numeroase persoane cu diabet se luptă să aibă acces la insulină din cauza preţului său.

”În Accra, capitala Ghanei, cantitatea de insulină necesară pentru o lună costă pentru un lucrător echivalentul a 5,5 zile de salariu lunar”, a indicat spre exemplu OMS.

Includerea analogilor insulinei pe Lista Medicamentelor Esenţiale semnifică faptul că aceste tratamente pot beneficia de programul de precalificare a medicamentelor al OMS, care, pe termen lung, ar trebui să permită creşterea ofertei de pe piaţă şi reducerea preţurilor, a explicat organizaţia sanitară.

Trei producători domină piaţa mondială (Eli Lilly, Novo Nordisk şi Sanofi) şi stabilesc preţuri descrise de OMS drept prohibitive pentru numeroase persoane şi state.

ONG-ul Médecins Sans Frontičres (MSF) a salutat decizia OMS vineri şi a estimat că sunt necesare mai multe demersuri pentru reducerea preţurilor tratamentelor pentru diabet.

”OMS şi guvernele trebuie să solicite companiilor farmaceutice să îşi deschidă registrele financiare pentru a arăta de ce preţurile diferitelor tipuri de insulină rămân atât de mari”, a solicitat Candice Sehoma, manager în cadrul MSF în Africa de Sud. AGERPRES