Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat primul său ghid privind poluarea cu antibiotice provenită din procesul de fabricație al acestora. Noul ghid privind gestionarea apelor uzate și a deșeurilor solide pentru fabricarea de antibiotice pune în lumină această provocare importantă, dar neglijată, înainte de reuniunea la nivel înalt a Adunării Generale a Națiunilor Unite (UNGA) privind rezistența la antimicrobiene (RAM) care va avea loc la 26 septembrie 2024.
Apariția și răspândirea RAM cauzată de poluarea cu antibiotice ar putea submina eficacitatea antibioticelor la nivel global, inclusiv a medicamentelor produse în locurile de fabricație responsabile de poluare.
În ciuda faptului că nivelurile ridicate de poluare cu antibiotice sunt documentate pe scară largă, problema este în mare parte nereglementată, iar criteriile de asigurare a calității nu abordează de obicei emisiile în mediu. În plus, odată distribuite, există o lipsă de informații furnizate consumatorilor cu privire la modul de eliminare a antibioticelor atunci când acestea nu sunt folosite, de exemplu, când expiră sau când un tratament este finalizat, dar încă mai rămâne o cantitate de antibiotic.
„Deșeurile farmaceutice provenite din fabricarea antibioticelor pot facilita apariția de noi bacterii rezistente la medicamente, care se pot răspândi la nivel global și amenință sănătatea noastră. Controlul poluării cauzate de procesul de fabricație a antibioticelor contribuie la menținerea eficienței acestor medicamente care salvează vieți”, a declarat Dr. Yukiko Nakatani.
Continuarea materialului pe platforma AntibioticeleMileniuluiTrei.ro