“Farmacia, acel loc unde arta se impletește cu dorința de bine și empatia pentru cel din jurul tău. Oare ce înseamnă să fii student la Farmacie? Atunci când cineva mă întreabă acest lucru, primul cuvânt care îmi vine în minte este ‘provocare’. Profesia de Farmacist este o profesie nobila, iar studenția nu face decât să te pregătească pentru ceea ce urmează. Pe parcursul celor 5 ani învățăm din domenii diferite și variate, toate interconectate și prin intermediul cărora ne formăm ca viitori profesioniști în domeniul sănătății. Programa analitică este una bogată și consistenta, reușind ca, la finalul studiilor, să avem acea privire de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă cu adevărat domeniul farmaceutic: chimia micro și macromoleculară a organismelor, fiziologia și patologia umană, biomateriale și inovații tehnologice, precum și legislația în vigoare. Provocările apar la orice pas din nevoia și dorința de a fi mereu la curent cu ceea ce este nou în domeniu, de a face față presiunii și de a gestiona cu succes situațiile dificile și neprevăzute. Personal, am ales Facultatea de Farmacie din două motive: primul a fost pasiunea pentru chimie, acea ramură a științei care definește fiecare lucru pe care îl vedem în jurul nostru și care este una dintre principalele componente ale organismului uman; al doilea motiv ce m-a determinat să aleg această profesie a fost dorința de a face bine, de a ajuta oamenii în suferință și de a produce o schimbare acolo unde sistemul de sănătate din România o cere. Din punctul meu de vedere, această profesie nu se poate face fără iubirea și empatia pentru oamenii din jurul tău, fără motivația că vrei să faci mai mult pentru alții.

Societatea Studenților în Farmacie București (SSFB), organizație nonguvernamentală, sprijină studenții prin oferirea de proiecte și evenimente ce vin în întâmpinarea nevoilor acestora și face din studenție cea mai frumoasă perioadă din viață. Societatea colaborează cu Facultatea și Universitatea, reprezentând cu succes studenții în fața forumurilor superioare și a terților. De-a lungul anilor, o dată cu schimbarea generațiilor se modifică și nevoile studenților. Printe acestea se numără, cel mai adesea, dezvoltarea personală și oportunitățile de angajare, curicula universitară neabordând și astfel de subiecte. Pentru a ajuta la dezvoltarea studenților pe care îi reprezintă, SSFB organizează, de-a lungul anului universitar mai multe proiecte, conferințe și evenimente cu ținte diferite. Printre acestea se numără training-uri și workshop-uri de dezvoltare personală si aici mentionam: cum să vorbim în public, cum ne prezentăm la un interviu de angajare, cum comunicăm cu pacienții noștri, dar și conferințe susținute de specialiști din domeniul farmaceutic cu arii de lucru diferite. De asemenea, Societatea desfășoară și activități academice precum Sesiunea de Comunicări Științifice, unde studenții își pot prezenta lucrările de cercetare sau campanii de Sănătate Publică, unde participanții învață despre diferite patologii cu incidență mare în rândul populației, factori de risc și cum putem preveni apariția acestora, rolul farmacistului fiind esențial în profilaxie.

Schimbările tehnologice, medicația personalizată pe pacient și nanodiagnosticarea afecțiunilor sunt doar câteva din temele de viitor ce ajung încet, dar sigur, și în spațiul românesc. Toate aceste subiecte, printre multe altele, trebuie să se regăsească în agenda oricărui adevarat profesionist din domeniul sănătății. Viitorul este despre pacient și identificarea unicității acestuia pentru a găsi cel mai potrivit tratament pentru nevoile sale. Programul ,,Farmacia viitorului” este despre importanța învățării continue, despre provocările cu care această profesie nobilă vine la pachet și, mai ales, despre conștientizarea importanței sale. A fi farmacist nu înseamnă doar a ști care este medicația corespunzătoare pe care trebuie să o eliberezi. Tainele și secretele se află doar în timp și cu dorința de a crește, de a îmbunătăți spațiul medical actual. Trebuie să ne adaptăm viitorului și să facem din noi cele mai bune variante ale noastre pentru a putea face față provocărilor viitorului. Pentru mine, acest program înseamnă o nouă oportunitate de învățare și creștere. Prin intermediul acestuia vom reuși să transmitem clar și eficient informații utile despre profesia noastră către publicul larg, vom învăța să colaborăm între noi și să oferim pacienților noștri accesul la un tratament adaptat lor.

Dacă ar fi să dau un sfat generațiilor viitoare de farmaciști și studenților de azi ar fi să pună un strop de suflet în tot ceea ce fac. Este esențial să întelegem misiunea noastră ca farmaciști, rolul vital pe care îl avem în societate și responsabilitățile ce însoțesc această profesie. Nu faceți din beneficiile materiale un scop în viața pentru că în final, noi vom rămâne doar cu sufletul nostru și recunoștința oamenilor pe care i-am ajutat în cele mai grele momente ale vieții lor. Cu toții suntem de acord că drumul pe care ni l-am ales nu este un drum ușor, dar satisfacțiile spirituale sunt net superioare oricărui alt beneficiu. Iubiți-vă profesia, îmbrățișati-o cu toate minusurile ei și faceți din ea cea mai frumoasă călătorie în vastul domeniu al cunoașterii. Iar în închiere aș vrea să vă transmit și vouă, tinerei generații de farmaciști un îndemn: fiți buni ori de câte ori se poate și se poate întotdeauna!”

———————–

Prezentarea Programului Farmacia Viitorului în fața studenților la farmacie din București a avut loc pe 26 februarie 2018 și a fost organizată cu sprijinul d-nei Doina Drăgănescu, Decanul Facultății de Farmacie – Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București și a Societății Studenților în Farmacie București. A fost a doua întâlnire publică organizată în cadrul programului, după cea din Târgu Mureș (20 februarie 2018).

Programul Farmacia Viitorului este unul de informare, activare și implicare, dedicat studenților la farmacie din ani terminali, din țară. Programul este susținut de Farmexpert și Alphega Farmacie și implementat de Oameni și Companii de la sfârșitul anului 2017.  În contextul schimbării continue din ultimii ani a percepției societății privind rolul farmacistului, un program dedicat viitorilor farmaciști este util și necesar. În acest cadru, pot fi discutate provocările meseriei, așteptările pe care studenții le au înainte de a intra pe piața muncii, schimbările din ultimii ani, evoluția pieței și noile tehnologii și aplicații dedicate farmaciștilor. Programul încurajează studenții să se implice în activități de voluntariat și practică în cadrul farmaciilor.

Detalii despre activitățile organizate în acest program sunt disponibile pe platforma dedicată http://www.farmaciaviitorului.ro sau pe pagina de facebook www.facebook.com/farmaciaviitorului.ro/