”Indiferent de locul în care se află farmaciștii, virtutea educației lor profesionale reprezintă piatra de temelie pe care aceștia își pot clădi cariera”, declară Președintele Colegiului Farmaciștilor Ialomița, Farm. Oana Tudorache, într-un interviu acordat platformei FarmaciaViitorului.ro.

În momentul actual, farmacistul este o resursă de încredere, critică și, deseori, sub-utilizată. Misiunea noastră este să creștem vizibilitatea și implicarea farmacistului în actul medical modern”.

Impactul tehnologiei în practica farmaceutică

Odată cu utilizarea tehnologiei în practica farmaceutică, rolul farmacistului a căpătat noi valențe:” Pe măsură ce practica farmaceutică intensifică utilizarea tehnologiei, farmaciștii se pot găsi la o răscruce profesională: fie își cresc sfera și valoarea rolului, fie se confruntă cu o potențială dezintegrare a profesiei.”

”Pentru mulți dintre colegii farmaciști, aceasta este o oportunitate binevenită de a practica la adevărata lor valoare, concentrându-se pe a face parte din echipa de îngrijire a sănătății prin educație privind starea bolii, consiliere cu privire la medicamente, vaccinări, management al tratamentului cronic alături de medici și alte servicii conexe”, explică Farm. Oana Tudorache.

”Prestarea serviciilor farmaceutice începe în momentul în care pacientul intră în farmacie, iar valorificarea acestor servicii aduce beneficii clare atât pentru pacient și farmacist, cât și pentru întregul sistem de sănătate”

Schimbările din ultima perioada au dus la modificarea serviciilor farmaceutice și la o creștere a numărului lor: Serviciile farmaceutice au făcut mereu parte din activitatea farmacistului și din rolul pe care acesta îl îndeplinește în societate. Provocările din ultima perioadă au dus la o creștere a numărului de servicii farmaceutice și a recunoașterii lor, acest lucru fiind o dovadă vie a importanței pe care farmaciștii o au în fața pacienților. ”

Lipsa acută de medicamente din ultimele luni a transformat activitatea de receptură într-un serviciu vital

Serviciile farmaceutice esențiale se asigură de utilizarea corectă și în siguranță a medicamentelor, de prezența și continuitatea acestora în piață și de buna desfășurarea a campaniilor de sănătate publică. Lipsa acută de medicamente din ultimele luni a transformat activitatea de receptură într-un serviciu vital pentru diferite categorii vulnerabile de pacienți, pentru care industria farmaceutică nu a putut să asigure necesarul de medicamente”, este declarația doamnei Farm. Oana Tudorache.

Referitor la cea de-a doua categorie de servicii, serviciile avansate, Farm. Oana Tudorache subliniază faptul că aceste servicii întăresc rolul farmacistului în cadrul sistemului de sănătate:

Serviciile avansate au apărut ca un sprijin al farmaciștilor în cadrul sistemului de sănătate prin efectuare de testări, screening și monitorizarea diferitelor patologii (atât cele infecțioase cât și afecțiuni cronice), consilierea și educarea farmaceutică a pacienților și nu în ultimul rând prin vaccinarea populației împotriva SARS-COV-2.”

Profesia de farmacist are un caracter dinamic, farmacistul trebuind să se adapteze la noi tehnologii și să răspundă în permanentă provocărilor lumii moderne pentru a își păstra importanța și rolul profesional”, explică Președintele Colegiului Farmaciștilor Ialomița.

”Sfatul meu pentru tinerii absolvenți este acela de a cerceta piața”

Doamna Farm. Oana Tudorache s-a adresat tinerilor absolvenți, prezentând câteva informații importante pentru cei aflați la început de carieră: ”Domeniul farmaceutic este un univers foarte vast și ofertant. Sfatul meu pentru tinerii absolvenți este acela ce a cerceta piața; de a înțelege pe deplin ciclul de viață al medicamentului, de la producător la pacient; și de a se specializa în activitatea lor”.

Farmacia comunitară rămâne cel mai „viu” și provocator mediu pentru tinerii farmaciști

”Creșterea numărului de specialități din cadrul programului de Rezidențiat și de locurilor aferente constituie o oportunitate esențială pe care tinerii farmaciști o au. Farmacia comunitară rămâne cel mai „viu” și provocator mediu pentru tinerii farmaciști, dar nevoia din ce în ce mai mare de farmaciști clinicieni în spitale și dezvoltarea industriei farmaceutice sunt directive serioase pe care aceștia le pot aborda”, este explicația Farm. Oana Tudorache.

”Personal, consider că receptura modernă face parte din Farmacia Viitorului

În prezent, inclusiv activitatea de receptură este abordată dintr-o perspectivă modernă: ”O ramură emergentă a profesiei, deși vorbim de o activitate cu tradiție în farmacii, este activitatea de receptură, abordată dintr-o perspectivă modernă.”

”Prepararea medicamentelor deficitare, formularea unor forme convenționale cu concentrații adaptate uzului pediatric, geriatric sau veterinar sau dezvoltarea de forme farmaceutice moderne au fost provocări cu care eu si colegii mei ne-am confruntat în ultima perioadă, și în care ajutorul venit din partea colegilor mai tineri a fost esențial”, concluzionează Președintele Colegiului Farmaciștilor Ialomița.