Prin combinarea unui antibiotic cu un agent anticancerigen, o echipă internațională de cercetare a dezvoltat un tratament capabil să împiedice rezistența la antibiotice a bacteriei Enterococcus faecalis.

Rezistența la antibiotice este una dintre cele mai presante probleme de sănătate publică în toată lumea; în 2019, aproape 5 milioane de oameni au murit din cauza unei infecții asociate sau atribuită rezistenței la antibiotice.

Un consorțiu de cercetare a abordat bacteria cu potențial mortal, Enterococcus faecalis, dintre care majoritatea tulpinilor au dezvoltat rezistență la antibioticele comune.

Oamenii de știință au dezvoltat o strategie inovatoare care constă în adăugarea de mitoxantronă, un agent anticancerigen, la vancomicină, principalul antibiotic folosit în acest context. Combinația dintre aceste medicamente vizează, în mod simultan, bacteriile și sistemul imunitar, împiedicând rezistența la antibiotice.

Aceste rezultate apar în revista Science Advances.

Enterococcus faecalis este o bacterie comună care provoacă multe infecții. Devine foarte ușor rezistentă la antibioticele importante, cum e cazul Enterococcus faecalis rezistent la vancomicină (VRE), fiind periculos deoarece, în prezent, există puține medicamente cu adevărat eficiente. În condiții clinice, această bacterie provoacă infecții ale tractului urinar, sângelui și plăgilor asociate cu cateterele sau procedurile chirurgicale.

„În contextul creșterii infecțiilor rezistente la antibiotice este urgent să se propună abordări inovatoare pentru eliminarea acestor microbi. Antibioticele sunt concepute pentru a ucide bacteriile care pot dezvolta apoi rezistență pentru a se apăra. Pentru a ocoli acest mecanism de rezistență, am vrut să examinăm alte strategii de control, cum ar fi întărirea sistemului imunitar, astfel încât acesta să lupte mai eficient împotriva infecțiilor bacteriene”, subliniază Kimberly Kline, profesor la Departamentul de Microbiologie și Medicină Moleculară la Facultatea de Medicină UNIGE și autor principal al lucrării.

Mitoxantrona este un medicament utilizat în tratamentul anumitor tipuri de cancer – leucemie acută, cancer de prostată și de sân – precum și pentru scleroza multiplă. Echipa de cercetare a testat eficacitatea mitoxantronei împotriva VRE, atât in vitro, cât și in vivo, singură și în combinație cu vancomicina.

„Combinația puternică dintre MTX și vancomicină este foarte eficientă în inhibarea dezvoltării VRE. În plus, are și capacitatea de a întări sistemul imunitar și de a îmbunătăți vindecarea rănilor prin direcționarea mai multor celule imune în locurile infectate, sporind capacitatea celulelor imune de a distruge bacteriile”, a spus coautorul Jianzhu Chen.

”Descoperirea mitoxantronei ca terapie dublă, foarte eficientă împotriva VRE, reprezintă un pas major în lupta împotriva acestor infecții cu”, a adăugat Ronni da Silva, prim autor al lucrării.

Pregătirea studiului clinic

Oamenii de știință efectuează în prezent etape premergătoare studiului clinic, care vizează, în mod special, dezvoltarea de tratamente locale pentru infecțiile cronice ale plăgilor diabetice.

„Cercetarea noastră oferă o bază solidă pentru explorarea potențialului impact al utilizării mitoxantronei în tratamentul infecțiilor bacteriene. Explorând o serie de aplicații, ne propunem să oferim strategii terapeutice complet noi pentru combaterea agenților patogeni rezistenți”, conchide Kimberly Kline.

 

Sursă: www.miragenews.com