Numărul total de farmacişti din România a ajuns în 2017 la peste 17.800 de persoane, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică, în creştere cu aproximativ 650 de persoane faţă de anul anterior. Datele arată însă şi distribuţia inegală a numărului de farmacişti, cei mai importanţi poli economici ai României atrăgând ca un magnet absolvenţii de Farmacie, în timp ce în alte judeţe există o lipsă acută a farmaciştilor.

„Cu toate că numărul de farmacişti creşte per total, concentrarea lor este din ce în ce mai mare pe oraşele universitare mari şi asta se vede din numărul de membri ai colegilor din teritoriu. Problema este distribuţia inegală a farmaciştilor şi implicit a serviciilor lor în ţară. Interesul este să acoperi cât mai bine şi uniform spaţiul ţării. Lucrul acesta se perpetuează de ani de zile”, a spus pentru ZF Răzvan Prisada, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.

El a precizat că în medie circa 800-900 de absolvenţi ai facultăăţilor de Farmacie din ţară intră în fiecare an în sistem, iar numărul celor care vor să lucreze în străinătate este mic în comparaţie cu fenomenul exodului medicilor cu care se confruntă sistemul medical, de exemplu.

Citiți articolul integral pe ZF.ro