Rinichii joaca functii importante in organismul nostru. Elimina din organism toxinele rezultate in urma metabolismului, controleaza nivelul de lichide si electroliti din organism, cantitatea si alcatuirea sangelui cat si tensiunea arteriala. In plus, rinichii asigura ca in sange este intotdeauna prezenta cantitatea necesara de celule rosii. Rolul de filtrare pe care il joaca rinichii se desfasoara in doi pasi: sangele este mai intai filtrat in corpusculii renali. Prin porii fini ai corpusculilor renali trec si alte substante necesare organismului. De aceea este necesar un al doilea pas, care consta in recuperarea substantelor necesare organismului.

Cauze si simptome

In cazul diabeticilor, ca urmare a valorilor mari ale glicemiei resp. a predispozitiei genetice este posibila modificarea micilor vase renale. Capacitatea de filtrare a rinichilor scade constant si la fel si capacitatea lor de eliminare a toxinelor. Se ajunge astfel la asa-numite nefropatie diabetica. Iata care sunt factorii care faciliteaza instalarea nefropatiei diabetice:

  • Hipertonia
  • Control necorespunzator al glicemiei la persoanele cu diabet
  • Diabetul zaharat dupa o evolutie indelungata, predispozitie genetica
  • Consum sporit de proteine, valori mari ale grasimilor din sange
  • Fumatul

Consecintele nefropatiei diabetice

O persoana din cinci care sufera de diabet, ajunge ca dupa 10-15 ani de boala sa sufere de o problema renala. Daca nu este tratata, nefropatia diabetica evolueaza in o treime din cazuri in insuficienta renala, iar urmarea consta in dializa. Diabetul reprezinta cea mai frecventa cauza a insuficientei renale cronice, fapt pentru care diabeticii trebuie sa acorde o atentie sporita sanatatii rinichilor.

Diagnostic: nefropatie diabetica

Diabeticii nu observa imediat instalarea problemelor renale, deoarece nu resimt dureri imediat si nici urina nu are un aspect diferit. Primele semne ale nefropatiei sunt urmele usoare de proteine in urina, asa numita microalbuminurie (20-200 mg Albumina/Litru in urina de dimineata). Aceasta este cel mai important factor pentru detectarea la timp a unei probleme renale timpurii. Detectarea este posibila cu ajutorul unor teste speciale, foarte simple. Astfel, in trei zile diferite de-a lungul unei saptamani este testata urina de dimineata. Pentru diagnosticarea nefropatiei in cel putin doua esantioane din cele trei, trebuie sa se stabileasca o concentratie de >20 mg Albumina/Litru. Urmatorul stadiu este caracterizat de o cantitate mai mare de proteina in uree, asa-numita macroalbuminurie. Daca se constata o microalmuninurie constanta (> 300 mg Albumina/24 h Urina), evolutia afectiunii intr-o boala renala poate fi doar incetinita cu medicamente, insa vindecarea nu mai este posibila!

Terapie si tratament

Inca din stadiul microalbuminuriei sunt necesare masuri terapeutice pentru a preintampina evolutia intr-o forma cronica, ireversibila.

  • Controlul si documentarea microalbuminurie(la intervale de 3-6 luni) cu ajutorul testelor speciale! In cazul diabeticilor de tip 1, la o perioada de 5 ani de la debutul diabetului iar in cazul diabeticilor de tip 2, de la momentul diagnosticarii.
    • In cazul diabeticilor cu afectiuni renale, se va incerca mentinerea unei valori cat mai mici a tensiunii arteriale (120/80 mmHg), deoarece cu cat este mai mica tensiunea arteriala, cu atat functioneaza mai bine rinichii. In aceste cazuri, si-au dovedit eficienta inhibitorii ACE si antagonistii receptorilor de angiotensina II. Pacientii beneficiaza de incetinirea progresului bolii renale dar si se reducerea frecventei accidentelor vasculare si a infarcturilor. Motivul: tensiunea arteriala mare reprezinta unul dintre factorii de risc cei mai importanti pentru bolile de inima si accidentele vasculare fatale.
  • Reglarea optima a nivelului glicemiei  si verificarea valorii HbA1c (< 6,5 %).
  • Limitarea consumului de proteine (schimbarea alimentelor bogate in proteine animale cu alimentele cu proteine vegetale).
  • Reducerea greutatii corporale reprezinta o masura terapeutica importanta. Pana si o reducere minora a greutatii corporale poate imbunatati semnificativ controlul metabolismului si al tensiunii arteriale.
  • Important: Atentie la pericolele de infectie urinara, evitarea fumatului si controalele regulate la medicul oftalmolog sunt de asemenea importante.

Afectiunile renale in cazul pacientilor diabetici pot fi prevenite resp. tratate daca sunt respectate masurile de control (nivel corespunzator al glicemiei, valoare optima a tensiunii arteriale, controlul microalbuminei)  si un tratament corespunzator. Daca insa afectiunile renale sunt descoperite prea tarziu, acestea pot deveni stari ireversibile care sunt urmate, de cele mai multe ori, de insuficienta renala.

Alphega-farmacie.ro