La inceputul anilor 70 parerea generala era ca in curand, toate bolile infectioase vor putea fi tinute sub control cu ajutorul antibioticelor. Cu toate acestea, in ultimii ani, cazurile de bacterii fatale par sa se inmulteasca, mai ales in spitale si camine de seniori. Acestea sunt acele bacterii, impotriva carora antibioticele obisnuite nu mai au nici un efect. Ne aflam oare din nou intr-o era asemanatoare celei dinaintea descoperirii penicilinei?

Penicilina, primul antibiotic, a fost descoperita in anul 1928 de Fleming. Modul exact in care functioneaza a fost descoperit de oamenii de stiinta abia in anii 50. De atunci, au fost create sute de antibiotice, care pot ataca diferitele tipuri de bacterii. Precum penicilina si acestea impiedica dezvoltarea peretelui celular sau distrug membrana peretelui celular, impiedica metabolismul bacteriilor sau activitatea acestora si ataca materialul lor genetic, sau le ingreuneaza dezvoltarea de strategii de aparare.

Un numitor comun al tuturor antibioticelor: nu sunt eficiente impotriva virusilor. Virusii au o structura deosebita comparativ cu bacteriile si un mod diferit de functionare. Virusii patrund in celulele umane si pot fi cu greu distrusi, fara a ataca si organismul gazda.

Bacteriile multirezistente – un pericol in crestere?

In ciuda progresului inregistrat in cercetare, bacteriile au descoperit modalitatea de a se apara. Rezistenta reprezinta arma lor, lipsa de reactie la antibiotice. Prin mutatii, spre exemplu enzimele medicamentelor, acestea reusesc sa reduca eficienta in asa masura incat sa devina inutile, sau sa isi adapteze peretele celular incat antibioticul sa nu mai poata patrunde.

Abia acum incep problemele: bacteriile se inmultesc si se modifica la o viteza aiuritoare, putand sa transmita rezistenta si informatia genetica modificata si altor bacterii.

Astfel, in scurt timp, tulpini noi de bacterii isi pot perfectiona capacitatea de aparare in asa fel incat antibioticele devin inutile. Este posibil si ca anumite tipuri de bacterii sa schimbe diferite informatii genetice si sa devina rezistente la mai multe antibiotice: multirezistenta ca arma suprema.

Spitalele si caminele pentru batrani 

Bacteriile multirezistente se dezvolta cu precadere in spitale, iar infectiile preluate in spitale (infectii nosocomiale) sunt foarte greu de tratat. Motivele pentru dezvoltarea multirezistentei in spitale sunt variate, insa doua puncte sunt cu adevarate relevante: pe de-o parte, in anii recenti s-au inregistrat numeroase progrese terapeutice pentru anumite afectiuni (cum ar fi transplantul de organe), care insa sunt conditionate de medicamente care suprima sistemul imunitar, si permit bacteriilor sa se inmulteasca.

In special in sectiile de terapie intensiva, sunt necesare masuri prin care creste riscul ca in corpurile pacientilor sa ajunga aceste bacterii. Respiratia mecanica, cateterul cardiac si pentru vezica, perfuziile, accesul la vene. Toate aceste masuri –in ciuda unor reguli stricte de igiena- le ofera bacteriilor nenumarate posibilitati de a patrunde in organism.

Pericol sporit de contaminare in spitale 

Pe de alta parte, nici un spital nu este lipsit de bacterii: spatiile sunt foarte populate, in special de persoane suferinde, la care se adauga personalul medical si persoanele aflate in vizita.

Aceasta inseamna ca pericolul de contaminare este cu atat mai mare, numerosi factori patogeni intra in contact si schimba informatii cu privire la rezistenta. Bacteriile se regasesc pe maini, par, pe instrumentele medicale, pe mesele de mancare, pe clante, in reteaua de apa si filtrare.

Caminele de batrani nu se confrunta cu o situatie mai putin grava. Iar atunci cand un pacient se confrunta cu o boala infectioasa, aceasta trebuie tratata. Tratamentul in sine poate conduce la o selectie a bacteriilor si la dezvoltarea unei rezistente. In plus, antibioticele cu raza larga afecteaza si flora intestinala, astfel ca bacteriilor le devine si mai usor sa se inmulteasca si sa se raspandeasca. Un adevarat cerc vicios, din care se poate iesi cu dificultate.

Bacteriile de acasa

Pe langa clinici ca focare de infectii, exista si alti factori care contribuie la scaderea in eficienta a medicamentelor. Deseori sunt prescrise antibiotice impotriva unor afectiuni care ar fi putut din tratate cu mijloace naturiste sau impotriva carora antibioticele nu sunt eficiente (infectii virale cum sunt racelile).

Pentru mai multa siguranta, anumiti medici prescriu un antibiotic care ataca un spectru larg de agenti patogeni (antibiotic cu raza larga de actiune), chiar daca ar fi suficient un antibiotic cu o raza mai ingusta de actiune.

Raspandirea rapida a bacteriilor rezistente 

Trendul de prescriere frecventa si nespecifica a antibioticelor a condus la o crestere a rezistentei bacteriilor. Astfel, spre exemplu, in regiunea est-europeana s-au raspandit agentii patogeni care cauzeaza aparitia tuberculozei, impotriva careia, terapia obisnuita cu o combinatie tripla a devenit ineficienta. Deschiderea granitelor si calatoriile tot mai numeroase au condus la raspandirea mai rapida a agentilor patogeni rezistenti.

In tot acest context, numerosi pacienti le faciliteaza adaptarea bacteriilor, prin intreruperea tratamentului cu antibiotice inainte de termenul prescris, de indata ce se simt mai bine.

La momentul respectiv, agentii patogeni ”obositi” se pot reface si isi pot imbunatati rezistenta, iar data viitoare cand vor fi administrate medicamentele, nu vor mai avea nici un efect. Acelasi efect il are si modificarea dozajului, fara recomandarea medicului.

Statii de epurare, vaci, etc.

Prin sistemul de canalizare din spitale, anumite bacterii rezistente ajung in statiile de epurare. In ce masura bacteriile rezistente sunt distruse in aceste statii, sau daca isi transfera genele rezistentei catre alte bacterii inofensive din apa, nu putem spune, deoarece sunt inca necesare studii in acest sens. In acest ultim caz, in urma transferului genelor rezistentei, bacteriile ar ajunge din nou la oameni prin reteaua de apa potabila.

O certitudine o reprezinta administrarea necontrolata de medicamente in crescatoriile de animale. Nu numai in terapii, ci si ca masura preventiva sau pentru stimularea cresterii, acestea conduc la dezvoltarea rezistentei de catre bacterii, care ajung prin lantul alimentar si in hrana noastra.

Chiar daca exista reglementari la nivelul Uniunii Europene incepand din anul 2005, problema nu este rezolvata la nivel global. Spre exemplu, peste 40 % din salmonella prezenta in carnea de pasare este rezistenta la minim un antibiotic. Daca ajungem sa fim contaminati cu astfel de salmonella rezistenta, nu ar putea fi tratata cu antibiotic

Celulele rezistente la antibiotic sunt folosite in ingineria genetica

Un aspect mai putin cunoscut: in ingineria genetica, celulele rezistente la antibiotic sunt folosite in scop de cercetare. Astfel de gene modificate sunt plasate in culturi tratate cu antibiotic. In timp ce celulele sensibile sunt distruse, supravietuiesc cele modificate, cu gena dorita, care ajunge sa transmita caracteristica noua.

Ce bacterii sunt multirezistente?

Pana acum sunt cunoscute la nivel mondial cateva bacterii diferite. Spre exemplu, in Europa Centrala si Europa de Est exista pneumococii rezistenta la penicilina, care declanseaza pneumonii.

Urmatorii agenti patogeni sunt considerati problematici:

  • Anumiti stafilococi care pot declansa septicemii si pneumonii
  • Enterococi care provoaca infectii renale, biliare si peritonite
  • Anumiti agenti patogeni care pot fi relevanti pentru infectii pulmonare, abdominale sau renale, contractate in spital

Bacterii MRSA

In clinici, bacteriile MRSA joaca un rol important. Aceste tulpini de Staphylococcus-aureus rezistente la meticilina reprezinta o forma rezistenta de staphylococcus aureus, care se regaseste frecvent in nas, gat si intestin.

Devine problematic atunci cand nu mai este sensibil la meticilina (derivat din penicilina) si nici la multe alte antibiotice, fiind greu tratabil in cazul plagilor infectate. Pentru persoanele cu sistemul imunitar neafectate, bacteriile MRSA nu reprezinta o problema.

Si enterococii rezistenti la vancomicina (VRE) joaca un rol tot mai mare in ultimii ani, in infectiile intraspitalicesti.

Speranta de vindecare?

Urmatorul lucru este sigur: cu fiecare medicament nou, bacteriile vor dezvolta un nou mecanism de aparare. Dezvoltarea poate fi insa controlata.

Urmatoarele masuri sunt recunoscute la nivel mondial de medici, microbiologi si specialisti in igiena, pentru a ne putea asigura ca antibioticele vor mai avea un efect si peste zece ani:

  • Masuri stricte de igiena, in special in clinici, camine de batrani
  • Prescrierea limitata si specifica a antibioticelor, administrarea responsabila a antibioticelor de catre pacienti
  • Restrictionarea antibioticelor in zootehnie

Cupru impotriva bacteriilor?

Exista numeroase descoperiri interesante care promit continuarea luptei impotriva infectiilor.

Astfel, se pare ca anumite bacterii ar putea fi distruse cu ajutorul cuprului, si astfel s-ar opri si raspandirea bacteriilor multirezistente. O clinica din Hamburg a instalat in doua sectii, timp de mai multe luni, clante de cupru, intrerupatoare din cupru etc., iar numarul bacteriilor din spatiul respectiv a scazut cu peste o treime fata de spatiile cu armaturi din otel inoxidabil.

www.alphega-farmacie.ro