Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că se gândește foarte serios la o reglementare potrivit căreia antibioticele să nu mai poată fi eliberate din farmacii nici măcar pe bază de rețetă simplă.

“Prescrierea de antibiotice trebuie să fie potrivită cu boala, în sensul că antibiotice de rezervă nu trebuie prescrise ca antibiotice de primă intenție. (…) Eliberarea antibioticelor din farmacie trebuie făcută strict pe rețetă. Ne gândim foarte serios să reglementăm astfel încât antibioticele să nu mai poată fi eliberate nici măcar pe bază de rețetă simplă. Chiar dacă nu sunt compensate, să aibă un regim de eliberare care să le facă mai greu accesibile publicului”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

Peste 35.000 de persoane mor anual, în Europa, din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice, potrivit Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Abuzul de antibiotice face ca în cazul unor infecții severe să nu mai existe soluții terapeutice. România se află pe locul 3 între țările europene în ceea ce privește consumul de antibiotice.