Strategia Uniunii Europene pentru Sănătate Globală, coordonarea şi colaborarea post COVID-19 şi lipsa medicamentelor cu care se confruntă ţările Uniunii Europene au constituit temele abordate de miniştrii Sănătăţii din spaţiul european, care au participat la Bruxelles la reuniunea Consiliului ministerial formal “Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Protecţia Consumatorilor” (EPSCO).

“Accesul la medicamente este una din componentele principale ale asigurării accesului la sănătate, iar limitările cu care s-au confruntat toate statele UE în ultima perioadă pentru anumite categorii de produse farmaceutice au avut drept cauză nu lipsa capacităţii de producţie din Uniunea Europeană, ci lipsa de materii prime care în cea mai mare parte sunt procurate în continuare din China şi India. România sprijină iniţiativele care pot să asigure independenţa, din acest punct de vedere, statelor membre din UE şi, de asemenea, sprijină colaborarea în vederea producerii substanţelor care stau la baza fabricării medicamentelor generice”, a afirmat, potrivit unui comunicat, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a participat la reuniune.

Ministrul Rafila a declarat că “emergenţa şi re-emergenţa bolilor transmisibile, rezistenţa la antimicrobiene, dar şi alte probleme legate de bolile netransmisibile, de exemplu cancerul, trebuie să fie corelate cu strategiile globale promovate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii”.

“Toate acestea sunt posibile dacă sunt corelate cu rezolvarea problemei resurselor umane calificate în Sănătate. Având în vedere faptul că atât Uniunea Europeană, cât şi regiunea Europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se confruntă cu probleme din acest punct de vedere, săptămâna viitoare va fi organizată la Bucureşti, reuniunea la nivel înalt pe această temă a celor 53 state membre ale OMS Europa”, se mai arată în comunicatul citat. AGERPRES