În cadrul webinarului “Farmacia Viitorului“, organizat la finalul lunii iulie, Mihaela Onofrei, CEO și Fondator al Apollo AI Technologies, a prezentat PharmaChat, un instrument inovator destinat farmaciștilor pentru a revoluționa gestionarea informațiilor medicale și interacțiunilor medicamentoase. Acest nou instrument a fost, de asemenea, integrat în softul de gestiune al farmaciilor, dezvoltat de icMED.
Mihaela Onofrei a explicat necesitatea dezvoltării unui sistem eficient de accesare a informațiilor despre medicamente, în contextul unui volum imens de date medicale. “Am constatat această necesitate analizând faptul că, în România, există peste 8.500 de RCP-uri avizate de ANMDMR și aproximativ 1.700.000 de interacțiuni între medicamente,” a declarat Onofrei.
PharmaChat oferă acces rapid la peste 8.500 de RCP-uri ale medicamentelor aprobate de ANMDMR, fiind un instrument aprobat de aceeași agenție. “Pentru a utiliza PharmaChat, trebuie să completați un formular prin care se atesta rolul de farmacist/medic, să așteptați validarea contului, să confirmați solicitarea, după care veți avea la dispoziția dvs un instrument ce vă stă la dispoziție 24/7,” a detaliat Mihaela Onofrei.
Printre funcționalitățile cheie ale PharmaChat se numără:
- Acces rapid și structurat la informații: Interfața intuitivă permite accesarea rapidă a informațiilor relevante din RCP-uri. “Am implementat un chatbot capabil să înțeleagă și să răspundă în limbajul natural, astfel încât utilizatorii să poată adresa întrebări ca și cum ar vorbi cu o persoană reală,” a explicat Mihaela Onofrei.
- Validarea și actualizarea informațiilor: Chatbotul oferă răspunsuri precise și include referințe pentru verificarea informațiilor. “Secțiunea de referințe permite utilizatorilor să verifice exact de unde provine răspunsul generat de chatbot,” a adăugat fondatoarea Apollo AI Technologies.
- Gestionarea interacțiunilor medicamentoase: Platforma permite introducerea denumirii medicamentelor/moleculelor și verificarea interacțiunilor dintre acestea, oferind și o descriere scurtă a interacțiunilor. “Platforma permite introducerea a până la zece medicamente pentru a verifica posibilele interacțiuni,” a explicat Mihaela. Modulul de căutare a interacțiunilor este integrat și în sistemul de gestiune al farmaciilor pentru a economisi timp prețios.
- Mihaela Onofrei a accentuat că PharmaChat asigură accesul farmaciștilor la cele mai recente versiuni ale RCP-urilor, aspect esențial pentru oferirea unor sfaturi precise și pentru îmbunătățirea aderenței la tratament.
Webinarul „Farmacia Viitorului: Integrarea tehnologiei pentru o îngrijire mai bună a pacienților” a fost organizat de Oameni și Companii prin platforma Farmacia Viitorului, cu susținerea partenerilor Apollo AI Technologies și icMED. Evenimentul a fost promovat pe platforma EventsMax.ro, dedicată evenimentelor profesionale și de business.