Aveți grija de sănătatea voastră! Este un dar și contribuind zi de zi o să reușim să îl menținem. Iar pentru sănătatea pielii, o rutină simplă, pe care să o putem urma zilnic, ne poate ajuta  să avem o stare de sănătate semnificativ îmbunătățită și satisfacții ridicate, astfel încât fiziologic să îmbătrânim frumos! . Acestea au fost câteva dintre sfaturile pe care medicul dermatolog dr. Vali Anton, de la Regina Maria le-a transmis participanților la webinarul Caspa dedicat Sănătății pielii.

Farm. Andreea Unguraș și medicul dermatolog Vali Anton au fost cele două invitate speciale ale webinarului Caspa.ro cu numărul 19, organizat în 12 septembrie, cu sprijinul partenerilor speciali Regina Maria și Farmaciile Alphega și dedicat ”Sănătății pielii”.

De-a lungul vieții pielea trece prin numeroase transformări. Unele sunt în bine, altele în rău. Modul în care va arăta pielea noastră depinde în foarte mare măsură de modul în care aceasta este îngrijită. Împreună cu cele două invitate speciale ale întâlnirii Caspa.ro am discutat despre procesul corect de curățare și îngrijire a pielii, despre afecțiunile cele mai des întâlnite și am răspuns întrebărilor primite din partea participanților la webinar.

Dr. Vali Anton a atras atenția participanților că ”Persoanele care suferă de afecțiuni oncologice sau de boli autoimune trebuie să acorde pielii o mai mare atenție. La fel, ar fi bine să se “împrietenească” cu medicul dermatolog și cei care au componente ereditare, persoanele care au un fototip sensibil și cele care de-a lungul timpului dobândesc alergii sau alte boli care, în timp, pot avea un rol și asupra  pielii.”

Medicul dermatolog a vorbit și despre monitorizarea pe care persoanele cu alunițe trebuie să o facă, indiferent că acestea sunt dobândite de la naștere sau au apărut pe parcursul vieții. ”Monitorizarea presupune ca în fiecare zi, sau măcar o dată pe săptămână, persoana cu alunițe să facă o verificare a acestora, să vadă dacă sunt la fel cum le știa și să fie atent daca ele suferă o schimbare. Putem vorbi despre o schimbare de culoare, de modificarea în suprafață sau atunci când există o senzație de mâncărime, de usturime sau când se formează un halou în jurul aluniței. Orice modificare trebuie să alarmeze și să trimită pacientul la un consult dermatologic. Va urma apoi dermatoscopia, adică analiza care ne arată dacă acea aluniță are sau nu un anumit grad de risc, sau dacă doar trebuie urmărită cu dermatoscopie la anumite perioade de timp”.

Dr. Vali Anton a explicat și care sunt avantajele prevenției:  ”Nu trebuie să ne fie frică și e foarte important să ajungem la dermatolog. Nu doare și ar trebui să venim din proprie inițiativă, doar fiindcă știm că avem alunițe, să ne propunem să mergem la medic pentru control și să prevenim, pentru că este mult mai ușor să previi decât să tratezi ulterior”.

Dr. Vali Anton a povestit participanților că numeroasele campanii de educare și informare cu privire la sănătatea pielii desfășurate de medici și farmaciști încep să își arate rezultatele. Tot mai mulți oameni înțeleg efectele nocive pe care expunerea exagerată la soare le are asupra pielii și se văd schimbări în atitudinea multora dintre aceștia. Marea majoritate sunt doritori să știe ce anume să facă și cum să-și îmbunătățească aspectul pielii. Înțeleg acum că expunerea la soare este nefavorabilă, mai ales că văd consecințe asupra pielii lor, consecințe de acum 30 de ani în urmă, când stăteau expuși la soare fără niciun fel de protecție solara.

Mă bucură faptul că tot mai mulți pacienți, chiar și din rândul bărbaților, nu doar al femeilor, care indiferent ce vârstă au, vin și cer sfaturi, întreabă despre ce tehnologii noi sunt pentru îngrijirea pielii: lasere , radiofrecvență, procedura PRP, fie că vorbim de rejuvenare, de riduri, etc, lucru care este extrem de pozitiv”.

Rutina zilnică de îngrijire a pielii trebuie să includă obligatoriu creme cu factor de protecție solară ridicat peste 30 SPF iar în privința cremelor emoliente, recomandarea medicului dermatolog este să ne îndreptăm către dermato-cosmetice testate, cumpărate din farmacii, pentru că doar la dermatocosmetice știm că nu avem niciun fel de risc pentru cei care le utilizează.

Webinarul Caspa.ro dedicat Sănătății Pielii organizat în septembrie 2023 este una dintre activitățile comunității asociațiilor de pacienți Caspa.ro. Comunitatea include peste 125 asociații de pacienți și este susținută de partenerii Alliance Healthcare RomâniaAlphega FarmaciePfizerRegina MariaLiamed, Pharmachat și Diabeta.

Din anul 2017 comunitatea are propria platformă www.caspa.ro, de unde pleacă săptămânal un newsletter gratuit către toți abonații. Puteți rămâne în contact cu activitățile comunității Caspa.ro abonându-vă la newsletter aici sau urmărindu-ne pe pagina de Facebook sau Linkedin.