În ultimii ani s-a constatat faptul că în România accesul la medicamente esențiale este unul deficitar, iar utilizarea suplimentelor alimentare este una irațională, mulți dintre pacienți utilizându-le pentru a-și trata afecțiuni minore. În acest context, Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România trage un semnal de alarmă prin organizarea Campaniei Naționale de Sănătate Publică organizată în colaborare cu Departamentul de Educație Farmaceutică: MedAccess.

În perioada 15-28 martie 2021, atât în mediul online, cât și în centrele universitare în care activează cele 8 Asociații Locale membre FASFR: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu-Mureș, Timișoara  și Asociația Parteneră din Republica Moldova se vor desfășura activități de informare a studenților farmaciști și a publicului larg care să răspundă la următoarele întrebări:

  • “ Care este diferența dintre un supliment alimentar și un medicament?”
  • “ În ce situații utilizăm fie un supliment alimentar, fie un medicament?”
  • “ Care sunt efectele pe termen lung ale utilizării iraționale de suplimente alimentare?”
  • “ Ce categorii de oameni au nevoie în mod special de administrare de suplimente alimentare?”

Campania MedAccess se va desfășura în mediul online prin publicarea materialelor informative referitoare la istoria suplimentelor alimentare, categoriile de vârstă care au nevoie în mod special de administrarea lor, situații comune în care poate fi utilă administrarea de suplimente alimentare și accesul îngreunat la medicamente.

Pe paginile de Facebook https://www.facebook.com/fasfr ) și Instagram ( https://www.instagram.com/fasfromania/?hl=en ) ale Federației vor fi postate materiale destinate atât publicului larg, cât și persoanelor avizate din domeniul sănătății. Totodată, va fi diseminat un chestionar menit să reprezinte baza unei statistici privind nivelul de conștientizare și comportamentul populației cu privire la acest subiect, pentru a putea acționa corect în soluționarea lui.

Chestionarul poate fi accesat aici: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScahd-SNVfnYw7FxfL1VMybvZ041Ne7MBT1pWM–_j1FbsPxA/viewform?fbclid=IwAR2UmWZ4NI5k7NSKh8iidWF3fkZCtj3AUFaYcoe3O9ATlGdh_5wxVt3sFss  . Sunteți încurajați să îl completați și apoi să îl trimiteți mai departe cunoscuților dumneavoastră!

Activitățile desfășurate în centrele membre vizează distribuirea flyerelor informative în cadrul farmaciilor și al centrelor comercialeprezentarea online în licee pentru a informa segmentul cel mai tânăr al populației țintă, dar și webinarii destinate fie studenților din domeniul sănătății și specialiștilor, fie publicului larg.

În fiecare centru , activitățile desfășurate au în componență:

Bucureștitraining pentru instruirea voluntarilor, prezentare online de informare a elevilor în școli, informarea publicului larg în centrul comercial ParkLake și farmacii prin distribuirea flyerelor informative.

Cluj- Napoca: desfășurare webinar pe tema suplimentelor alimentare, prezentare de informare în licee, informarea publicului larg în centru comercial și farmacii prin distribuirea flyerelor informative, postări informative pe social media: Facebook și Instagram Story.

Craiova: organizarea unui webinar în colaborare cu ISPOR la care pot participa atât studenți de la Facultatea de Farmacie, cât și studenți de la Facultatea de Medicină, jocuri interactive în mediul online.

Iașiprezentare de informare în următoarele licee: “Garabet Ibrăileanu” Iași, Colegiul Național “Alexandru Vlahuță” Râmnicu Sărat, organizarea unui webinar “ Supliment alimentar sau medicament- limita dintre necesar și exces”, stand de informare în incinta Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T.Popa”, informarea publicului larg prin distribuirea flyerelor informative în spațiul public.

Oradea: organizarea unui webinardistribuirea flyerelor informative în farmacii.

Republica Moldova: informarea publicului larg prin distribuirea flyerelor informative în cadrul unităților farmaceutice și cabinetelor medicilor de familie, organizarea unei conferințe online cu tema “Utilizarea rațională a suplimentelor alimentare, în cazul unor afecțiuni comune, cât și pentru diferite categorii de persoane

Sibiu: informarea publicului larg prin distribuirea flyerelor informative în farmacii, organizarea unui webinar.

Târgu-Mureș: organizarea unui quiz pe Instagram, distribuirea flyerelor informative în spații publice, scrabble Game cu suplimente și OTC-uri, rebus pe echipe cu cuvântul SUPLIMENTE pe coloana și întrebări din tema campaniei.

Timișoaradistribuirea materialelor informative în mediul online, informarea publicului larg prin distribuirea flyerelor informative în cadrul unităților farmaceutice.

Această Campanie Națională este realizată cu sprijinul financiar al Companiei Farmaceutice Worwag Pharma Romania și cu ajutorul partenerilor de la Asociația Română a producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI) ce susțin faptul că suplimentele alimentare trebuie administrate responsabil, pe baza informațiilor furnizate de specialiști din domeniul sănătății.

Prin acest demers, ne dorim să creștem gradul de încredere al populației în recomandările profesioniștilor în sănătate și să susținem calitatea acestor recomandări prin încurajarea unei educații continue a viitorilor profesioniști. De asemenea, încurajăm publicul larg să abordeze un stil de viață sănătos și echilibrat în detrimentul utilizării excesive a suplimentelor alimentare și îndemnăm viitorii profesioniști (studenți din domeniul sănătății) să-și dezvolte un simț critic, ghidat de principiile medicinei bazate pe dovezi. 

Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România s-a format din dorința studenților de a aduce o schimbare pozitivă în societate prin proiecte cu impact asupra societății. În prezent, suntem ghidați de viziunea noastră: ,,Împreună facem viitorul studenților farmaciști mai bun!“.

Misiunea FASFR este împărțită în 3 direcții mari, fiecare aducându-ne mai aproape de viziune și fiecare acoperă o nevoie a noastră, a studenților farmaciști. Cele trei direcții sunt:

  •  Îmbunătățirea sănătății populației prin educarea publicului larg cu privire la diferite patologii și prevenția lor și încurajarea colaborării interprofesionale în domeniul sănătății;
  •  Dezvoltarea profesională și personală a studenților farmaciști prin facilitarea accesului la informații și organizarea de proiecte destinate învățării și dezvoltării;
  • Dezvoltarea educaţiei farmaceutice prin implicarea activă în sistemul educațional farmaceutic și cel farmaceutic din România și promovarea farmacistului în societate.