Guvernul a stabilit că farmaciștii, împreună cu asistentele medicale, ergoterapeutii și kinetoterapeuții, vor putea elibera legal certificate de muncă, dar nu este clar în ce condiții vor fi utilizate aceste competențe. 

O nouă legislație care să permită unei game mai largi de profesioniști din domeniul sănătății, inclusiv farmaciști, să elibereze adeverințele „apt de munca” va fi depusă în fața Parlamentului Regatului Unit pe 10 iunie 2022.

De la 1 iulie 2022, asistentele medicale, terapeuții, farmaciștii și fizioterapeuții din Marea Britanie, Scoția și Țara Galilor vor putea emite legal certificate de muncă – lucru pe care în prezent doar medicii îl pot face.

Reprezentanții Guvernului au declarat că schimbarea va reduce presiunea asupra specialistilor din medicină generală și va „înlesni o comunicare mai bună între angajatori și personal”, facilitând obținerea acestui certificat de la cel mai calificat profesionist din domeniul sănătății.

Cu toate acestea, nu este încă clar cum vor fi introduse aceste competențe legale în practică, condițiile de utilizare a acestora sau dacă toți farmaciștii – inclusiv cei care nu practică în cabinetele de medicină generală – vor putea elibera certificatul de munca, din iulie.

Extinderea eliberarii certificateor de muncă urmează modificărilor legislative efectuate în aprilie 2022, care permit certificarea și eliberarea digitală a adeverințelor/avizelor.

Chloe Smith, ministrul pentru persoanele cu dizabilități, sănătate și muncă, a declarat: „Extinderea eliberarii avizelor este o veste fantastică pentru pacienți, fiindu-le mai ușor să obțină sprijinul necesar, asigurându-se, acolo unde este posibil, că sunt apți să rămână în câmpul muncii.

Aceste ultime modificări certifică rolul valoros pe care îl joacă alte profesii în gestionarea sănătății oamenilor și sper că acest lucru va ajuta, de asemenea, la reducerea birocrației inutile pentru medici și pentru medicii generaliști pe scară largă”.

Maria Caulfield, ministrul Farmaciei, a declarat: „Extinderea competențelor de a emite certificate de muncă altor profesioniști din domeniul sănătății va reduce presiunile suplimentare asupra medicilor de familie”.

Acesta este doar un alt mod în care sprijinim medicii de familie și suntem pe drumul cel bun asigurând încă 26.000 consultații de medicină primară până în 2024 pentru a facilita accesul pacienților la programări.

Președintele Royal Pharmaceutical Society (RPS), Claire Anderson, a declarat: „Farmaciștii au din ce în ce mai multe responsabilități. Avem în vedere o serie de reglementări pentru a le permite farmaciștilor să furnizeze certificate medicale.

În primul rând, deși farmaciștii care lucrează în cabinete generale au acces la dosarele medicale, acesta nu este cazul farmaciștilor comunitari: este esențial ca acest lucru să fie modificat pentru a se asigura că farmaciștii au acces la toate informațiile necesare pentru a putea emite în legalitate un certificat medical.

În al doilea rând, farmaciștii au deja suficiente responsabilități, astfel încât sarcinile suplimentare trebuie să fie planificate și finanțate corespunzător.

În concluzie este esențial ca populația să știe exact de unde pot fi obținute certificatele medicale și să nu fie induși în eroare că acestea pot fi furnizate de toți farmaciștii.

Un purtător de cuvânt al  Community Pharmacy Scotland a spus că modificările legislative nu vizează ca toți farmaciștii să emită certificate medicale pacienților și  „cu siguranță nu există un plan actual de a oferi un astfel de serviciu prin farmaciile comunitare din Scoția”.

Ofițerul pentru politici și dezvoltare CPS, Adam Osprey, a declarat că ”pacienții și farmaciștii ar trebui să continue să urmeze procedurile actuale care sunt în vigoare în ceea ce privește acordarea și prelungirea certificatelor medicale, până în momentul în care consiliul NHS anunță o schimbare în acest sens”.

 

 

Material preluat și tradus de pe www.pharmaceutical-journal.com.