Președintele Colegiului Farmaciștilor Bacău, Farm. pr. Luana Grigoraș, a oferit într-un interviu acordat Comunității FarmaciaViitorului.ro, o imagine a profesiei de farmacist, a rolului pe care-l joacă farmacistul în consilierea pacientului, precum și câteva sfaturi pentru generația tânără de farmaciști.
În prima parte a interviului, Farm. pr. Luana Grigoraș prezintă rolul farmacistului în contextul perioadei pandemice: ”Adresabilitatea a existat dintotdeauna, dar în perioada pandemiei adresabilitatea s-a triplat.”
”În perioada pandemiei rolul farmacistului a fost crucial, chiar dacă farmacistul s-a aflat dintotdeauna în prima linie, iar rolul său este foarte important. Farmaciștii au dus greul și au fost ”in front” ; farmacia fiind deschisă de la ora 8:00 dimineața până la 10:00 seara, omul vine și se adresează prima data farmacistului.”
Doamna Luana Grigoraș completează: ”În timpul primului val al pandemiei, din luna martie 2020, farmaciștii au fost luați prin surprindere, a trebuit să reamenajăm farmaciile (punerea panourilor transparente, măștile, lucratul cu mănuși), a fost un test de încercare pe care farmaciștii l-au trecut cu brio. Fiind sistem privat, s-au luat măsuri imediate pentru a proteja personalul farmaciilor și pacienții. ”
Reinventarea profesiei de farmacist este determinată de consilierea pacientului
Rolul farmacistului s-a concentrat foarte mult pe consiliere, în toată această perioadă: ”A trebuit să fim acolo și să îi acordăm pacientului sentimentul de siguranță. Consilierea psihologică acordată de farmaciști pacienților s-a dublat, ca număr, iar calitatea consilierii a fost una superioară.”
”Chiar dacă farmaciștii de obicei sunt pe locul 2, cred că de data aceasta am fost pe locul 1”
”Pe lânge eliberarea medicamentelor și a tot ceea ce implică, în perioada pandemiei pacienții erau panicați. Farmaciștii au oferit această consiliere într-un mod calm, ferm. Este un aspect demn de luat în seamă, oamenii veneau cu frică de boală și plecau puțin mai calmi, mai liniștiți. În Bacău farmaciștii s-au ajutat unii pe alții să treacă această probă.”
Meseria de farmacist implică foarte multă muncă și îți poate aduce un anume statut profesional
Întrebată despre plusurile și minusurile profesiei de farmacist, Președintele Colegiului Farmaciștilor din Bacău, a declarat: ”Vorbind la modul general, plusurile și minusurile există ca în orice profesie, dar eu mă voi referi la propria persoană. Plusul a fost că m-a realizat ca om, m-a învățat să intereacționez în mod public cu alte persoane. Noi suntem persoane publice, într-un fel, contează cum te exprimi, cum te comporți, cum îți faci activitatea în gestiune. Nu e loc de greșeli, pentru că mai târziu se vor vedea la decontare. Când am reușit să fac toate aceste lucruri și bine și repede, am obținut o încredere și o stimă de sine peste medie. În timp, am reușit să îmi schimb psihicul și psihologia și am învățat să gestionez problemele.”
„Modul în care a ajuns să fie tratat personalul din farmacii face ca munca farmacistului să devină de două ori mai grea”
”La minusuri, problema care ne macină pe toți, este dată de modul în care au ajuns să fie tratat personalul din farmacii. Înainte, chiar dacă pacienții așteptau mai mult timp, în farmacie era liniște și ordine. Acum, cred că din cauza lipsei de educație a populației, munca farmacistului devine de 2 ori mai grea. Este o problemă care mie, ca și Președinte de Colegiul, îmi este semnalată de către colegii mei tineri, iar eu nu am cum să îi ajut. Atât pentru mine, cât și pentru generațiile tinere, acest aspect este un minus, faptul că pacientul nu este educat și faptul că nu este deschis sugestiilor,” explică Președintele.
Agresivitatea este în continuă creștere, fapt ce-și pune amprenta
”Tu, ca farmacist ești între pacient și cerințele farmaciei în care lucrezi, chiar dacă noi facem niște cursuri de comunicare, de foarte multe ori nu poți aplica ceea ce ai învățat.”
Farm. pr. Luana Grigoraș susține că acest aspect este resimțit intens de către tinerele generații de farmaciști: ”Ajungi să nu mai mergi cu plăcere la locul de muncă; din cauza problemelor din viața de zi cu zi, pacientul ajunge să dea vina pe cel din fața lui, în acest caz pe farmacist. Agresivitatea este în continuă creștere, fapt ce-și pune amprenta. Noi, farmaciștii când ajungem la muncă, trebuie să punem deoparte problemele personale și să îi ajutăm pe cei din fața noastră. De multe ori lucrul acesta nu are valoare în fața pacientului, fapt ce devine dureros pentru tinerele generații de farmaciști și nu numai.”
În ultima parte a interviului, Președintele Colegiului Farmaciștilor din Bacău a oferit câteva sfaturi tinerilor absolvenți.
”Absolvenții care își caută acum, în anul 2022, de muncă nu întâmpină alte probleme față de cei din promoțiile trecute, cum a fost și promoția mea, cea din 1989. Problemele erau și atunci aceleași, depinde de fiecare cum judecă. Din punctul meu de vedere este vorba despre fiecare persoană în parte. Eu întâlnesc în fiecare an tinerii farmaciști, iar fiecare are dorința lui. Este OK să-și dorească salariu mare sau siguranța locului de muncă, important este să știe ce-și doresc.”
”Deveniți atât de utili încât să nu se mai poată fără voi”
Printre sfaturi enumerate primul face referire la profesionalism: ”Sfatul meu pentru tinerii farmaciști, este ca atunci când merg la muncă să devină atât de utili încât să nu se mai poată fără ei – asta este cheia. Problema pe care o văd la tinerii absolvenți, este că nu au răbdare cu timpul. Tinerii de acum prind o lume foarte nesigură și fluctuantă, iar aici nu mă refer doar la farmaciști, este o problemă la nivel mondial.”
”Un alt sfat pe care-l dau tinerilor farmaciști, după 33 ani de experiență, este acesta: dacă după 1, 2, 3 ani ca farmacist nu-ți place ceea ce faci, indiferent de problemele cu care te lovești, recomand să se meargă spre altceva. Nu-și are rostul să te încătușezi dacă simți că nu ai puterea și tăria psihică să faci această meserie. Am văzut cazuri unde intervine depresia, lipsa de stimă de sine, lucruri care nu sunt predate la școală și cu care nu ai cum să fii obișnuit, dar aceste probleme apar.”
Tinerii farmaciști trebuie să aibă răbdare cu timpul
”Tinerii faramaciști trebuie să își stabilească bine obiectivele, să aibă răbdare cu timpul. Toți am pornit-o cu greu, exceptând anumite cazuri, marea majoritatea a farmaciștilor sunt oameni care o pornesc singuri pe drumul în viață. Trebuie răbdare și trebuie să îți stabilești niște criterii”, concluzionează Președintele Colegiului Farmaciștilor din Bacău, Farm. pr. Luana Grigoraș.