Proiectul european care vizează verificarea medicamentelor de pe piaţă garantează calitatea şi siguranţa produselor farmaceutice ce ajung la pacienţi, a declarat preşedintele Comisiei pentru sănătate publică a Senatului, Laszlo Attila.
El a participat la dezbaterea intitulată “Siguranţa pacientului prin siguranţa medicamentului”, un eveniment care a marcat un an de la operaţionalizarea Directivei Europene 2011/62/UE privind medicamentele falsificate în România. “Printr-un efort comun, susţinut de industria farmaceutică şi autorităţile publice, putem garanta autenticitatea, calitatea şi siguranţa medicamentelor care ajung la pacienţi. Medicamente care ar putea avea compoziţia modificată, procentul de substanţe active diferit faţă de cele care au trecut prin tot procesul de autorizare, ambalaje false sunt practic eliminate”, a spus senatorul.
După primul an de activitate în România a Sistemului Naţional de Verificare a Medicamentelor, procentul de alerte false date de SNMV este de 0,3%, sub media europeană, conform unei statistici a Organizaţiei de Serializare a Medicamentelor. Ţinta urmărită la nivel european este de 0,05% din totalul verificărilor efectuate pentru ca sistemul să fie considerat ajuns la maturitate, se precizează într-un comunicat de presă.
Laurenţiu Mihai, director executiv OSMR, a subliniat, la dezbatere, importanţa existenţei sistemului european de verificare în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că peste 15% dintre medicamentele aflate pe piaţă sunt false, iar identificarea acestora reprezintă o provocare la nivel mondial. “Impactul medicamentelor false asupra sănătăţii publice este unul semnificativ, iar pentru România întărirea sistemului de verificare a calităţii este deosebit de importantă având în vedere, de exemplu, retragerea din ultimul timp a medicamentelor de pe piaţă sau fenomenul îmbătrânirii populaţiei şi creşterea din această perspectivă a cererii de medicamente şi produse medicale”, a declarat Laurenţiu Mihai.
În primul an de funcţionare a Sistemului Naţional de Verificare a Medicamentelor, în el s-au înregistrat 9.706 farmacii, 510 spitale şi 338 de distribuitori angro. Răzvan Prisadă, vicepreşedintele Colegiului Naţional al Farmaciştilor, a precizat că prin acest sistem farmaciştii au un instrument de a verifica “în faţa pacienţilor dacă un medicament este fals sau unul produs de o companie care deţine o autorizaţie de punere pe piaţă”.
Prin Directiva Europeană 2011/62/UE privind medicamentele falsificate şi Regulamentul Delegat 2016/161, Uniunea Europeană a creat cadrul legislativ prin care toate companiile farmaceutice care deţin autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor în Spaţiul Economic European să aplice un set de măsuri de siguranţă pentru fiecare pachet de medicamente fabricat. Medicamentele care se eliberează pe bază de prescripţie medicală pot fi puse în circulaţie doar dacă poartă un set de elemente de siguranţă: un identificator unic şi un dispozitiv de protecţie împotriva modificărilor ilicite.
Organizaţia de Serializare a Medicamentelor a fost înfiinţată în iulie 2017 ca parte a procesului de implementare a Directivei 2011/62/CE şi administrează Sistemul Naţional de Verificare a Medicamentelor.