Includerea farmaciilor în sistemul de imunizare, organizarea serviciilor de vaccinare și în școli, universități, la locurile de muncă, sau așa-numitele Drive-Thru (după modelul Drive-Thru pentru testarea PCR, este ideea susținută de Iulian Trandafir, Președintele ADRFR.

„Serviciile de vaccinare ar trebui să se desfășoare și prin farmacii. Sunt aproximativ 8.000 de farmacii care pot presta acest serviciu de vaccinare, chiar dacă nu știu dacă vor toate. Putem considera însă că sunt câteva mii de farmacii în România care pot veni în ajutorul sistemului actual de vaccinare și pot face ca acest program să fie de succes”, a declarat Iulian Trandafir.

Declarația lui Trandafir a venit pe fondul recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății referitoare la extinderea serviciilor de vaccinare, de la sistemul național existent în fiecare țară (în cazul României, prin medicii de familie), la introducerea unor echipe mobile, care să se deplaseze la domiciliu pentru persoanele vârstnice sau în anumite locuri din țară unde nu există cabinete de medici de familie sau posibilitatea de a livra vaccinul prin alte modalități, categorie în care ar intra și farmaciile.

Livrarea medicației la domiciliu

Potrivit lui Trandafir, serviciile medicale la domiciliu ar putea să fie dublate și de o livrare a medicației la domiciliu, printr-o schimbare legislativă, care să aibă în prim-plan bolnavii cu afecțiuni cronice, puși la încercare în pandemie.

Ce este ADRFR

Înființată în 2003, Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) reprezintă interesele a peste 50% din piața de distribuție și retail farmaceutic autohton. Din 2012, Asociația este membru cu drepturi depline al GIRP – Groupement International de la Repartition Pharmaceutique (Asociația Europeană a Distribuitorilor Farmaceutici).