Farmaciile și serviciile farmaceutice pot ajuta sistemul de sănătate și pot prelua o parte importantă din presiunea care stă acum pe medicii de familie, și nu numai” a declarat Iulian Trandafir, CEO-  Alliance Healthcare România participanților la întâlnirea Comunității  Farmacia Viitorului.

Acesta a prezentat zonele în care se pot dezvolta ușor serviciile farmaceutice pentru pacienți: ”Cred că farmaciile pot fi incluse foarte ușor în programe de screening și prevenție, mai ales că au o adresabilitate foarte mare pentru pacienți și am văzut aceste campanii funcționând deja foarte bine în alte state din Europa”.

Webinarul Farmacia Viitorului a adus în discuție un subiect de actualitate pentru farmaciști, uneori dificil de abordat, dar tot mai des discutat: serviciile farmaceutice și rolul pe care acestea îl pot juca în repoziționarea profesiei de farmacist și creșterea afacerilor de farmacie.

Evoluția serviciilor farmaceutice

În intervenția sa, Iulian Trandafir a trecut puțin și prin istoria farmaciei și evoluția acestui domeniu de-a lungul timpului. Ne-a vorbit despre prima prescripție farmaceutică, realizată în urmă cu mai bine de 4000 de ani, pe o tăbliță de lut din Mesopotamia sau despre cea mai veche farmacie deschisă în Europa, care se pare că era în Florența, în jurul anului 1200, într-o biserică, o locație care mai există și acum, dar care găzduiește un magazin de parfumuri.

Farmacia care a funcționat cea mai lungă perioadă de timp, fără niciun fel de întrerupere, este în Talin, în Estonia. Este o farmacie situată în centrul capitalei, deschisă dupa anul 1400 (primele documente sunt din anul 1422), numită Raeapteek și unde pentru mai bine de 300 de ani, a lucrat o familie de farmaciști, cu peste 10 generații” a continuat Iulian Trandafir, CEO-ul Alliance Healthcare România.

Problemele medicinei de familie

Iulian Trandafir  a vorbit și despre problemele legate  de medicina de familie și a subliniat că,  în primul rând numărul medicilor de familie este insuficient față de câți ar fi nevoie. ”Ei sunt concentrați în marile orașe, la fel cum farmaciile sunt concentrate în jurul spitalelor sau în marile intersecții. Avem însă foarte multe zone și un procent de circa 35% din populație, care nu are acces la niciun fel de serviciu medical.”

O altă problemă este legată de media de vârstă a medicilor de familie, care a crescut foarte mult în ultimii ani. ”Avem mulți medici trecuți deja de vârsta de pensionare, cu vârste de peste 70 de ani și care merg în continuare la cabinet pentru că nu are cine să îi înlocuiască” susține Iulian Trandafir. Aici ar putea interveni cu succes farmaciștii, prin serviciile farmaceutice, preluând din activitățile pe care acum le realizează medicii de familie.

Campanii de vaccinare în farmacie

La întâlnirea comunității Farmacia Viitorului Iulian Trandafir a atins și subiectul legat de vaccinarea Covid-19 în farmacie și de faptul că farmacistul este prima persoană din sistemul medical la care ajunge pacientul.

Primul punct în care ajunge orice om, atunci când se simte rău, este farmacia. Iar asta pentru că este aproape de el, este deschisă mereu și pentru că farmacia este de multe ori un substitut al medicului de familie” a declarat CEO-ul Alliance Healthcare România.

 ”În ceea ce privește vaccinarea anti Covid-19, în țara noastră cred că a fost o organizare bună, chiar foarte bună la început, când era criză și toată lumea se înghesuia să se vaccineze, dar după acel val, probabil că am fi putut crește rata de vaccinare dacă accesul la vaccin fi fost mai facil. Mă bucur că legislația referitoare la decontarea testării Covid-19 în farmacie a trecut de Camera Deputaților și de Senat, fiind acum la promulgare. Cred că aceasta este prima recunoaștere a faptului că meseria de farmacist nu înseamnă doar să vinzi medicamente în farmacie, ci este mult mai mult de atât” a declarat Iulian Trandafir în încheierea intervenției sale.

Despre Farmacia Viitorului

FARMACIA VIITORULUI este o comunitate ce include specialiști din domeniul farmaceutic, farmaciști, asistenți farmacie și lideri din domeniul farmaceutic. Persoanele conectate la comunitatea FARMACIA VIITORULUI pot primi invitații la evenimentele organizate în cadrul comunității, precum și Rapoarte periodice cu informații profesionale și informații despre activitățile comunității.

Comunitatea Farmacia Viitorului este o comunitate Oameni și Companii, dezvoltată din anul 2018 cu susținerea partenerilor Alliance Healthcare România și Alphega Farmacie.  Platforma digitală a comunității este disponibilă la www.farmaciaviitorului.ro.