După doi ani de pandemie, trecerea la „noul normal”, dar și efectul pe care perioada pandemică l-a avut asupra sănătății românilor, modul în care se va răsfrânge acest lucru asupra bugetelor de sănătate, cum vor fi furnizate serviciile de asistență medicală după ridicarea restricțiilor, cum va crește în continuare nivelul de digitalizare și ce accent va fi pus de către factorii de decizie pe ideea de prevenție sunt doar câteva dintre provocările pieței farma pentru perioada următoare, enumerate de Iulia Roșian, Președinte RASCI (Asociația Română a Producătorilor de Medicamente fără Prescripție, Suplimente Alimentare și Dispozitive Medicale), într-un interviu pentru platforma FarmaciaViitorului.ro.
Educația pentru sănătate, esențială
”Consider, însă, că cea mai mare provocare pentru zona de self-care este aceea de a răspunde nevoilor în continuă creștere ale consumatorilor de a-și gestiona propria sănătate, dublată, totodată, de nevoia educației pentru sănătate, astfel încât practicile de îngrijire personală să poată fi aplicate în mod eficient. Pandemia a generat schimbări comportamentale la scară largă – iar una dintre tendințele general observate a fost faptul că am devenit cu toţii mult mai conștienți de importanța menținerii stării de sănătate, dar și mult mai receptivi la educația pentru sănătate, la recunoaşterea și tratarea diferitelor afecțiuni minore sau la consultarea cu farmacistul în gestionarea acestora”, a arătat Iulia Roșian.
”RASCI, organism influent”
În opinia acesteia, creșterea nivelului de sănătate a românilor se poate realiza doar printr-un parteneriat solid între industrie, profesioniști din sănătate și autorităţi. ”Îmi place mult sintagma RASCI, organism influent, pentru că reflectă foarte bine atuurile RASCI – o organizație care funcționează ca un tot unitar, închegat, capabil să armonizeze și influențeze ecosistemul de sănătate. Cred că fără un parteneriat solid între industrie, profesioniști din sănătate și autorităţi, doar cu eforturi separate, nu putem avea impactul dorit în creșterea nivelului de sănătate a românilor. De aceea, în fiecare demers ne străduim să găsim sinergii între părțile implicate pentru a dezvolta un cadru legislativ coerent, pentru a contribui la îmbunătățirea educației pentru sănătate a consumatorilor și pacienților români, dar și pentru a susține un mediu concurențial echitabil”, a explicat Roșian, chestionată în legătură cu proiectele asociației.
Noi politici de sănătate publică
”Inițiativele RASCI vizează desigur, pe de o parte, proiecte pe termen scurt și mediu, care să răspundă obiectivelor Strategiei Naționale de Sănătate pentru perioada 2022-2030 în sprijinul încurajării prevenției, a educației pentru sănătate și a responsabilizării consumatorilor în a-și gestiona propria sănătate, dar și să contribuie la dezvoltarea industriei de self-care din România. Pe termen lung, ne îndreptăm atenția către colaborarea cu autoritățile în dezvoltarea de noi politici de sănătate publică, pentru a promova îngrijirea personală ca opțiune eficientă de menținere a sănătății”, a mai spus reprezentanta RASCI.
Campania educațională ”Despre sănătate, cu responsabilitate”
În ceea ce privește proiectele cele mai importante dezvoltate de RASCI, Iulia Roșian a făcut referire la campania educațională „Despre sănătate, cu responsabilitate”, al cărei scop este acela de a crește nivelul de educare a publicului general, privind gestionarea propriei sănătăți, prin utilizarea responsabilă a medicamentelor fără prescripție medicală, suplimentelor alimentare și dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală.
”Credem cu tărie că un consumator informat, educat și responsabil are capacitatea să facă distincția între situațiile în care își poate gestiona singur starea de sănătate și cele în care este necesar consultul medical și recomandarea avizată a unui specialist. Ne dorim, totodată, ca acest efort de educare a consumatorilor și pacienților să fie sprijinit de cât mai mulți jucători din piață, dublat de un suport mai consistent din partea autorităților, astfel încât impactul asupra publicului să fie unul cu efecte mai rapide”, a subliniat președintele RASCI.