Oamenii de știință întâmpină provocări în procesul complex de descoperire și dezvoltare a medicamentelor. Cu toate acestea, odată cu avansarea tehnologiei experimentale, inteligența artificială (AI) a devenit un instrument principal în analiza datelor. Într-o nouă lucrare academică, publicată în revista Engineering, cercetătorii detaliază avantajele inteligenței artificiale în toate aspectele cercetării și dezvoltării de noi medicamente (R&D).

AI este capabilă să descopere noi medicamente într-un mod mai eficient, costurile fiind mai mici. Prin creșterea explozivă a datelor biomedicale, inteligența artificială a condus la o revoluție în cercetarea și dezvoltarea medicamentelor, de la descoperirea țintei până la cercetarea preclinică, la substituția automată a medicamentelor și la influențele pe piața farmaceutică. În lucrarea actuală, autorii oferă o scurtă prezentare generală a modelelor comune de IA folosite în domeniul descoperirii medicamentelor și analizează aplicațiile specifice în diferite etape ale cercetării și dezvoltării medicamentelor.

Lucrarea concluzionează că IA prezintă avantaje în toate aspectele cercetării și dezvoltării noilor medicamente. Poate fi utilizată în descoperirea enzimelor țintă, în proiectarea și dezvoltarea de noi medicamente, în cercetarea preclinică, în proiectarea studiilor clinice și în supravegherea după punerea pe piață, pentru a ajuta la dezvoltarea de medicamente sigure și eficiente. AI reduce foarte mult timpul și costul cercetării și dezvoltării medicamentelor. Chiar dacă procesul de cercetare și dezvoltare a medicamentelor bazat pe IA prezintă unele limite, autorii cred că IA este o tehnologie indispensabilă. În viitor, tehnologiile AI vor schimba paradigma cercetării și dezvoltării din industria farmaceutică, oferind medicină personalizată pacienților.

Autorii lucrării propun cercetări suplimentare pentru a oferi o nouă perspectivă domeniului și pentru a menține progresul obținut. Apariția inteligenței artificiale îi ajută pe oamenii de știință să descopere misterul sistemelor biologice mari și complexe, care sunt factori cheie în procesul de cercetare și dezvoltare a medicamentelor. Pe măsură ce tehnologia continuă să avanseze, potențialul AI în industria farmaceutică este nelimitat.

Sursă material: www.miragenews.com

Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/high-angle-view-of-a-man-256381/