Marc Donovan, șeful lanțului de farmacii Boots din Marea Britanie, a declarat că urmează să lanseze în cadrul rețelei de farmacii, un serviciu plătit de tratament pentru sănătatea mintală, pentru a crește accesul pacienților la îngrijirile de acest tip și pentru a reduce presiunea asupra sistemului național de sănătate.

Într-un interviu acordat exclusiv The Pharmaceutical Journal și publicat în ianuarie, Marc Donovan a explicat că serviciul online de sănătate mintală va oferi pacienților un mix între consultații, terapie și acces la medicamente, acolo unde va fi cazul.

Donovan a adăugat că serviciul va fi furnizat prin intermediul platformei „Online Doctor” al lanțului Boots, care le permite pacienților să plătească, pentru o serie de afecțiuni, medicamentele eliberate pe bază de rețetă obținute în urma unei consultații cu una din persoanele din echipa de farmaciști independenți Boots.

În octombrie 2020, Centrul pentru Sănătate Mintală din Marea Britanie estima că circa 10 milioane de persoane din Regat vor avea nevoie de sprijin pentru îmbunătățirea și susținerea sănătății mintale, o consecință directă a pandemiei de COVID-19.

„Tot mai mulți oameni văd cât de greu  este să acceseze tratament pentru sănătatea mintală prin sistemul național de sănătate în acest moment, iar cererea este uriașă, așa că putem ajuta pacienții să rezolve unele dintre problemele de sănătate mintală pe care le au”, a spus Marc Donovan. „Disponibilitatea acestui tip de serviciu va atenua o parte din presiunea resimțită de spitale, prin eliminarea acelor intervenții medicale mai puțin complexe de la medicul de familie. Ne dorim să putem demonstra că farmacia comunitară are de jucat un rol mai larg în furnizarea de servicii de prescriere și tratarea afecțiunilor minore”, a continuat Donovan.

Rețeaua de farmacii Boots a început extinderea serviciului „Online Doctor” în iunie 2021, pacienții putând în acest moment să acceseze prin aplicație tratamente pentru mai mult de 30 de afecțiuni și 11 servicii de testare, inclusiv tratamente pentru astm bronșic sau terapii de substituție hormonală.

Întrebat dacă serviciul de sănătate mintală se va baza pe eliberarea de rețete sau va lua forma unei aplicații, Donovan a spus că ar putea fi „un mix între cele două”.

 

Sursa: https://pharmaceutical-journal.com/article/news/boots-to-launch-private-mental-health-service-soon-says-chief-pharmacist