Agenţia de reglementare a medicamentelor din India a interzis utilizarea unei combinaţii de medicamente împotriva răcelii pentru copiii cu vârste mai mici de patru ani şi a ordonat ca acele tratamente să fie etichetate în mod corespunzător, în urma deceselor a cel puţin 141 de copii din întreaga lume asociate cu siropurile pentru tuse.

Autoritatea de reglementare indiană a declarat că îngrijorările exprimate cu privire la promovarea unei formule de medicamente anti-răceală neaprobate la sugari au determinat o discuţie şi o recomandare de a nu utiliza combinaţia pentru acea grupă de vârstă.

Ordinul vine în contextul în care India trage învăţăminte de pe urma unui val de decese în rândul copiilor începând din 2019 pe care autorităţile le-au legat de siropurile toxice pentru tuse fabricate în ţară, inclusiv cel puţin 141 de decese în Gambia, Uzbekistan şi Camerun de la jumătatea anului trecut.

În India, autorităţile centrale afirmă că cel puţin 12 copii au murit şi alţi patru au rămas cu sechele severe în 2019 după ce au băut siropuri anti-tuse fabricate în ţară.

Acele decese au pus în umbră calitatea exporturilor din India, o ţară care este adeseori supranumită „farmacia lumii” datorită capacităţii ei de a furniza medicamente la preţuri mici.

Ordinul autorităţii de reglementare privind combinaţia fixă de medicamente (FDC), emis pe 18 decembrie şi făcut public miercuri, le cere producătorilor de medicamente să îşi eticheteze produsele cu avertismentul că „FDC nu trebuie utilizat la copii cu vârste mai mici de 4 ani”.
Combinaţia fixă de medicamente conţine maleat de clorfeniramină şi fenilefrină – medicamente care sunt adeseori utilizate în siropuri sau tablete pentru a trata simptomele obişnuite ale răcelii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu recomandă utilizarea siropurilor de tuse sau a medicamentelor eliberate fără prescripţie medicală pentru tratarea tusei şi a simptomelor de răceală la copiii cu vârste mai mici de cinci ani.

India a introdus testarea obligatorie a exporturilor de sirop de tuse începând din luna iunie şi a intensificat controalele asupra producătorilor de medicamente. Producătorii de medicamente ale căror siropuri pentru tuse au fost asociate cu decesele copiilor au negat orice faptă ilegală. AGERPRES