Guvernul a aprobat instituirea cadrului legal în vederea testării pentru COVID-19 în farmacii, a anunţat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

‘Joi, în şedinţa de guvern am aprobat instituirea cadrului legal pentru testarea în farmacii. În perioada următoare, chiar mâine, avem discuţii la Ministerul Sănătăţii cu reprezentanţii farmaciilor, pentru ca testarea cu antigen să se poată face în farmacii. E un pas important care merge spre testare în masă, testarea oricui are această nevoie, dorinţă. Ea se va putea face la un preţ scăzut, negocierile sunt în curs. Avem de astăzi, după ce ordonanţa de urgenţă va apărea în Monitorul Oficial, şi baza legală pentru acest lucru’, a precizat Voiculescu, după şedinţa de guvern.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan a explicat că farmaciştii vor face testare opţional, iar rezultatele pozitive vor fi încărcate în platforma de raportare. ‘Această testare în farmacii a fost preluată după modelul altor ţări şi are ca scop să asigure accesibilitate cât mai largă a testării pentru populaţie pentru că ceea ce se întâmplă acum, când oamenii îşi cumpără teste cu un preţ ridicat, pe care le fac poate corect, poate incorect şi care nu sunt urmate întotdeauna de măsurile de izolare corespunzătoare reprezintă o necunoscută mare cu care ne confruntăm. Ceea ce se doreşte este să fie teste accesibile în farmacii, testarea să o facă farmaciştii opţional, cei care doresc şi cei care au spaţiile corespunzătoare, pentru că am fixat în ordin şi un spaţiu de testare corespunzător. Rezultatele pozitive vor fi încărcate în platforma de raportare, pentru că este foarte important să ştim ce se întâmplă, şi de asemenea pacienţii vor primi un flyer în care să fie informaţi asupra regulilor generale de abordare a infecţiei’, a mai spus Moldovan.

Ea a adăugat că pacienţii depistaţi pozitiv în urma testelor din farmacii vor fi luaţi în calcul şi în urmărire de către medicul de familie, cum se întâmplă cu pacienţii depistaţi prin PCR.

‘Ceea ce va fi foarte important să furnizăm pacienţilor este un ghid de activitate şi de conduită, în cazul în care apar simptome de agravare. Vreau să atrag atenţia: există pacienţi care se testează, care sunt pozitivi şi care evită să meargă din timp la spital şi întârzie cât mai mult acest deznodământ şi una dintre explicaţiile pentru care noi întâlnim atât de multe cazuri severe la adulţi, tineri, cu forme grave încă de la internare îl reprezintă şi această întârziere a prezentării la medic. Deci, noi vom putea, odată cu această prezentare pentru testare în farmacii, să oferim primele informaţii de bază pacientului, care după aceea să ştie care este parcursul. Este, iarăşi, un algoritm pe care dorim să îl punem la îndemâna pacientului, să nu mai fie atât de multe necunoscute sau păreri non-medicale sau abuz de medicamente’, a adăugat Moldovan. AGERPRES