“Procedura pentru campania de vaccinare antigripală din farmacii din această toamnă rămâne aceeași, neschimbată față de anul trecut, când am început proiectul pilot de vaccinare în farmacie. Persoana care dorește să se vaccineze ajunge la medicul de familie pentru prescrierea acestui vaccin. În farmacie va prezenta prescripția medicală, iar farmacistul eliberează vaccinul prescris. În farmaciile autorizate ca centre de vaccinare, persoana poate opta pentru vaccinarea propriu-zisă de către farmacist după un protocol clar, de verificare a condițiilor de eligibilitate, de evaluare prealabilă, de informare a riscurilor și beneficiilor vaccinării, și obținerii consimțământului informat al persoanei care dorește vaccinarea. Serviciul de vaccinare se plătește în farmacie de către persoana care se vaccinează. ”, spune Florina Bonifate, Secretar General al Colegiului Farmaciștilor din România, într-un interviu acordat portalului specializat FarmaciaViitorului.ro.

Aceasta a precizat că noutatea în acest an este legată de includerea vaccinurilor gripale pe lista de medicamente compensate sau gratuite. Prin această modificare, statul nu mai face achiziția centralizată a vaccinurilor gripale, iar acestea nu mai sunt distribuite medicilor de familie, ci vor fi eliberate din farmacie, indiferent că este prescripție simplă sau că este în regim compensat, așa cum se întâmplă cu toate celelalte medicamente. Apoi fiecare persoană decide dacă dorește să i se administreze vaccinul în farmacie sau dacă vrea să te întoarcă cu el la medicul de familie, pentru administrare.

“Vaccinurile sunt medicamente biologice, care sunt sensibile la variațiile de temperatură și se păstrează la rece. Populația trebuie să aibă în vedere faptul că acestea se depozitează la 2-8°, la frigider, iar aceste condiții trebuie păstrate inclusiv până la întoarcerea în cabinetul medicului de familie pentru vaccinare, folosind un recipient izoterm” subliniază Florina Bonifate, farmacist antreprenor cu o experiență de peste 20 de ani.

“Numărul de farmacii în care se face vaccinare a crescut și crește în continuare”

Conform proiectului pilot de vaccinare în farmacie, farmaciile autorizate în acest sens au un spațiu special amenajat și sunt semnalizate corespunzător, putând fi ușor recunoscute de către populație ca efectuând serviciul de vaccinare. Nu în toate farmaciile se face vaccinare, dar la nivel național va fi o distribuție relativ uniformă și cel puțin în toate orașele mari vor fi farmacii în care se va face serviciul de vaccinare, adaugă interlocutoarea noastră.

“Numărul de farmacii în care se face vaccinare a crescut și crește în continuare acum, pentru că suntem în plin proces de formare de farmaciști cu competență de a vaccina antigripal în farmacia comunitară. Dacă la sfârșitul anului 2022 aveam în jur de 800 de farmaciști care aveau deja adeverințe de vaccinatori, anul acesta a reînceput sesiunea extinsă de cursuri postuniversitare pentru farmaciști, la aproape toate universitățile și facultățile de farmacie din țară. Practic sunt 2 zone de autorizare: prima dată farmacistul trebuie să facă acest curs, să se autorizeze  pentru activitate, iar apoi farmacia se autorizează și ea separat pentru activitatea de vaccinare. La vaccinarea minorilor se respectă aceeași procedură ca și la adulți, fără nicio altă diferență”, explică farm. Florina Bonifate.

Potrivit acesteia, la Ministerul Sănătății se află acum în transparență decizională definirea categoriilor populaționale care vor beneficia de gratuite sau compensare la vaccinare, în funcție de gradul de risc: gratuitate pentru copiii de la 6 luni până la 19 ani, gravide, persoanele de peste 65 de ani și adulții cu boli cronice, precum și personalul medico-sanitar; de compensarea cu 50% vor beneficia adulții între 45 și 65 de ani, fără boli cronice. Adulții între 19 și 45 de ani nu beneficiază de compensarea prețului vaccinului gripal. Ca în fiecare an, aceștia vor plăti integral prețul vaccinului, păstrându-se recomandarea de vaccinare de la medicul de familie. Este important ca și această categorie să se vaccineze, în acest fel protejându-se pe ei dar și pe cei din jur care pot avea un risc crescut de agravare în cazul îmbolnăvirii cu virusul gripal.

Ce presupune noua procedura de vaccinare

Florina Bonifate, care este și Președintele Colegiului Farmaciștilor din Galați, a detaliat procedura de vaccinare din acest moment: “Trebuie rețetă de la medicul de familie pentru vaccinul antigripal, ca să poată fi eliberat în farmacie. Dacă persoana dorește administrarea în farmaciile autorizate a vaccinului gripal, atunci se urmează pașii descriși de ghid: se face o anamneză a persoanei care se va vaccina, lucru foarte important, pentru că aceasta trebuie să fie sănătoasă, să nu aibă o afecțiune acută când i se administrează vaccinul gripal. Se semnează consimțământul informat, se explică beneficiile și riscurile legate de vaccin și vaccinare, apoi se realizează vaccinarea propriu-zisă, se așteaptă 15 minute ca să nu apară reacții adverse indezirabile și apoi persoana primește un certificat de vaccinare. Farmacistul introduce datele în RENV (Registrul electronic național de vaccinare),  pentru că din momentul în care farmacia primește autorizație de vaccinare, farmacistul este acceptat ca vaccinator în sistemul de sănătate”.

Florina Bonifate adaugă că, odată cu programul nou de compensare, s-a schimbat și fluxul vaccinurilor și achiziția lor. “Vaccinurile sunt deja în țară, iar  farmaciile s-au aprovizionat. Este o nouă procedură de achiziție a vaccinului, lăsată acum la nivelul decizional al fiecărei farmacii. Nu mai avem o achiziție centralizată ca până acum, statul nu-și mai asumă decât decontarea vaccinurilor prescrise și administrate, iar farmacia va fi nevoită să estimeze câte persoane vor solicita vaccinuri și să facă comenzile în consecință, existând cu atât mai mult riscul de a rămâne cu o cantitate neeliberată la finalul sezonului. ”.

“Sunt încă multe necunoscute și e primul an în care vom avea această procedură, dar avem toată încrederea că farmaciștii vor contribui la o creștere a numărului de persoane care se vor vaccina antigripal, la o creștere a ratei de vaccinare. Beneficiul urmărit de proiectul de vaccinare în farmacie este în primul rând de creștere a accesului populației la vaccin și facilitarea vaccinării propriu-zise, cu o degrevare a activității foarte încărcate a medicilor de familie în perioada sezonului gripal. Noi ne dorim să atingem ținta propusă de OMS și să vaccinăm, alături de medici, 75% din categoriile la risc. Să nu uităm, cu cât rata de vaccinare generală este mai mare, cu atât riscurile sunt mai scăzute pentru toată populația”, concluzionează Secretarul General al Colegiului Farmaciștilor din România, Florina Bonifate.