Bolile cardiovasculare (BCV) sunt principala cauză de deces la nivel mondial, fiind responsabile pentru aproximativ 18,6 milioane de decese în fiecare an. În timp ce oamenii au nevoie de asistență medicală mai mult ca niciodată, accesul la asistență medicală rămâne încă inacesibil  în multe medii. Forța de muncă din domeniul farmaceutic, un pilon esențial al sistemului de sănătate, este poziționată în mod ideal pentru a consolida furnizarea de asistență medicală primară și pentru a contribui la gestionarea și prevenirea factorilor de risc bcv.

Pe 26 octombrie, Federația Farmaceutică Internațională a publicat documentul intitulat Bolile Cardiovasculare: Un manual pentru farmaciști, care identifică și descrie intervențiile accesibile farmaciștilor în prevenirea, screeningul, managementul și optimizarea tratamentului bolilor cardiovasculare.

Farmaciștii pot juca un rol crucial în screening, prevenirea și modificarea factorilor de risc și, în general, oferind sfaturi utile despre cum pacienții pot să păstreze sau să atingă un stil de viață mai sănătos. Deoarece serviciile de farmacie sunt ușor accesibile și distribuite pe scară largă în cadrul comunității, intervențiile furnizate în acest context ar putea contribui la reducerea poverii BCV la nivel mondial.

În raportul World Heart Vision 2030, WHF face apel la toți profesioniștii din domeniul sănătății să își consolideze angajamentul în prevenirea și combaterea BCV. Acest manual își propune să facă exact acest lucru în cadrul profesiei de farmacie, oferind o resursă valoroasă pentru a ajuta farmaciștii să implementeze intervenții bazate pe dovezi pentru BCV în practicile lor“, a declarat președintele WHF, prof. Fausto Pinto.

Sursa:International Pharmaceutical Federation publishes handbook on cardiovascular disease for pharmacists (world-heart-federation.org)

Raportul este disponibil aici: 5251 (fip.org)