Farmaciştii pot optimiza îngrijirea pacienților internați, care prezintă risc sau care dezvoltă leziuni renale acute (AKI) asociate cu medicamentele, prin îmbunătăţirea sistemelor de alertă, conform unei prezentări din cadrul reuniunii anuale a Societăţii de Informare și Management al Sistemelor de Sănătate (HIMSS).

”Medicamentele sunt implicate în aproximativ 30% dintre cazurile de AKI, care apar la pacienții internați. Sistemele de alertă imprecise fac că pacienții cu risc să fie neglijați”, a declarat dr. farm. Sandra Kane-Gill, profesor de farmacie la Universitatea din Pittsburgh.

„Scopul este de a dezvolta alerte care să fie precise. În cadrul studiilor, peste 100 de medicamente sunt identificate ca fiind toxice pentru rinichi. Această abundență înseamnă că medicamentele considerate „mai puțin” toxice sunt incluse pentru supraveghere”, completează dr. farm. Kane-Gill.

Dr. Kane-Gill a condus un proiect cu specialiști în farmacologie și nefrologie, care au avut ca scop identificarea medicamentele nefrotoxice. Pornind de la o listă de 167 de medicamente, grupul a identificat 20 de medicamente care sunt nefrotoxice și care sunt prescrise pacienților.

Sistemul personalizat de alertă a inclus 99 de nefrotoxine și a fost testat cu ajutorul datelor medicale ale pacienților de la Centrul Medical al Universității Pittsburgh (UPMC) din perioada 2018-2019. Pacienții incluși în studiu au fost cei care au înregistrat o creștere a creatininei serice de 0,3 mg/dL sau mai mare în decurs de 48h.

Pacienții care au înregistrat creșterea valorii creatinei sericie și au luat potențiale medicamente nefrotoxice, au primit o alertă privind posibilitatea unei leziuni renale. Pentru a evalua cât de precisă a fost alerta, dr. farm. Kane-Gill și colegii ei au evaluat retrospectiv fișele medicale ale acestor pacienți și au stabilit cine a suferit o astfel de leziune.

„Pentru fiecare cinci alerte generate, a existat un caz de leziune renală acută asociată cu medicamentele. Chiar dacă acest număr pare scăzut, șansă de detecta leziunile renale este de  20%. Rata de precizie înregistrată este mai mare decât pentru alte sisteme de alertă”, a spus dr. farm.  Kane-Gill.

Înainte de a-l implementa, Dr. Kane-Gill intenționează să perfecționeze și mai mult instrumentul de alertă. Pe lângă îmbunătățirea detectării leziunilor renale, dr. Kane-Gill dorește să folosească învățarea automată pentru a preveni episoadele de leziuni renale. Această abordare face parte dintr-o colaborare în curs de desfășurare, finanțată de National Institutes of Health, între UPMC și Universitatea din Florida, cu sediul în Gainesville.

„Vom folosi învățarea automată pentru a identifica pacienții expuși riscului de a dezvolta leziuni renale acute asociate medicamentelor, în decurs de 24 de ore”, a spus dr. farm. Kane-Gill.

 

Sursă: www.pharmacypracticenews.com