”Farmacistul este prima verigă din lanțul sănătății, iar farmacia este primul loc în care intrăm pentru un sfat, o soluție rapidă, pentru înțelegere și ascultare. Farmaciștii noștri sunt mai multe decât simpli oameni la tejghea, care oferă niște produse, sunt prietenii celor din comunitatea lor. Așa a apărut ideea acestei campanii concentrate pe demență și boala Alzheimer, ”Nu uita ce e important”, un proiect pilot, defășurat acum în 50 de farmacii Alphega din țară. Ne-am dat seama că pacienții sunt diagnosticați foarte târziu, când nu se mai pot face prea mult pentru ei, când stilul lor de viață este afectat fundamental și am decis să ne implicăm”, a prezentat Andra Geantă, Manager proiect în cadrul Farmaciilor Alphega, inițiativa pe care o implementează comunitatea farmaciilor independente de la începutul anului 2022.

Comunitatea Caspa.ro – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți din România a discutat joi, 30 iunie 2022 pe marginea unui subiect de mare interes pentru multe din familiile din România: tulburările neurodegenerative, un fenomen tot mai extins, pentru care sistemul de sănătate din România nu este pregătit.

”Proiectul ”Nu uita ce e important”, susținut de Farmaciile Alphega și Centrul Memoriei, este o inițiativă adaptată la contextual actual. Ne confruntăm din ce în ce mai mult cu această boală și cu implicațiile pe care ea le aduce, atât pentru pacienți cât și pentru aparținători. Proiectul a început încă din primele luni ale anului, sub forma unui proiect pilot defășurat în 50 de farmacii Alphega din țară. Farmaciile au întâmpinat pozitiv demersul nostru, au primit materiale informative pentru pacienți, iar farmaciștii au beneficiat de un training din partea medicului de familie Daciana Toma, în cadrul căruia au învățat cum să identifice primele semne de boală în interacțiunea cu pacientul”, a continuat Andra Geantă.

Proiectul va continua până la finalul acestui an, urmând ca fiecare farmacie participantă în program să selecteze o familie care are un pacient diagnosticat cu un început al bolii. Familia va primi apoi un ceas special pentru pacient, ceas care este conectat printr-o aplicație  pe telefonul aparținătorului și unde acesta primește informații în timp real despre unde se află pacientul. ”Toate acestea ajută la o conviețuire mai ușoară  cu pacientul și evită trecerea bruscă la soluții mai dificile, de restricționare a deplasărilor pacienților”, spune Andra Geantă, manager proiect Alphega.

În finalul dezbaterii a fost lansat și un îndemn pentru toți farmaciștii comunitari: ”Trebuie să lucrăm la educația pacientului, la modul cum trăiește, la ceea ce mânăncă, cum se odihnește sau dacă face mișcare. Scopul nostru este prevenția, grija față de pacienții noștri pentru a ne asigura că vor avea o bătrânețe frumoasă și liniștită” a declarat Andra Geantă în finalul intervenției sale.

 

Comunitatea CASPA.RO – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți

Întâlnirea din 30 iunie 2022 este parte a activităților comunității Caspa.ro – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți, dezvoltată de Oameni și Companii din iunie 2015 cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare RomâniaPfizerRegina MariaBoehringer IngelheimAlphega Farmacie.

Din septembrie 2017 comunitatea beneficiază de propria platformă digitală, unde reunim proiectele, programele și toate inițiativele asociațiilor de pacienți. Săptămânal cele mai importante știri sunt reunite într-un newsletter transmis gratuit abonaților, la care vă puteți înscrie AICI.