Asociația Farmaciilor și Farmaciștilor din România (AFFR) a organizat prima ediție a „Farma Forum – Bune practici în sistemul de sănătate”, un eveniment pe parcursul căruia membrii AFFR, cât și invitații prezenți au dezbătut teme importante, de actualitate precum:
În cadrul forumului, au fost dezbătute subiecte de mare importanță precum:
- Redarea prestigiului profesiei de farmacist
- Prioritățile și obiectivele strategice pentru 2024 în sectorul farmaceutic
- Bunele practici în sistemul de sănătate
- Importanța și rolul asociațiilor profesionale
Evenimentul a avut ca scop evidențierea celor mai bune practici în sistemul de sănătate, precum și sublinierea importanței rolului asociațiilor și al farmacistului în relația cu pacienții și autoritățile.
„Consider că domeniul farmaceutic și asigurarea medicației pacienților sunt un domeniu strategic și trebuie să avem o atitudine coerentă și o modalitate de sprijin pentru a asigura accesul la aceste produse indispensabile pentru menținerea stării de sănătate. Acest subiect îl putem dezbate și putem avea un punct de vedere deoarece punerea în aplicare a unei astfel de decizii, pe lângă partea legislativă, include foarte multe alte aspecte și colaborări pe mai multe paliere.” a declarat László Attila, Senator.
În cadrul dezbaterii, au luat parte și Doamna Carmen Orban, Consilier de Stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, domnul Răzvan Prisada, Președinte al ANMDMR, domnul Claudiu Tronciu, Director General al C.A.S.A.O.P.S.N.A.J, domnul Senator, Florian Bodog și importante asociații profesionale din domeniul farmaceutic.
Importanța farmaciștilor în comunitate, pentru pacienți a fost evidențiată și de fostul Ministru al Sănătății, Florian Bodog, actual senator: „Este vorba de a lucra productiv, de a lucra împreună. Eu cred că ar trebui să găsim servicii care să poată fi delegate către farmacie, servicii care pot fi prestate prin contract cu Casa. Există această legătură dintre pacienți și farmaciști. Sunt foarte mulți pacienți care merg mai degrabă la farmacist decât la medic. Farmacia ar putea fi o componentă esențială atât în prevenție, cât și în depistarea precoce a unuor afecțiuni. Farmacistul comunitar cunoaște mult mai bine problemele pacienților, problemele oamenilor, care ulterior trec pragul spitalelor.”
AFFR urmărește să dezvolte, să promoveze și să susțină profesia de farmacist prin încurajarea unor practici de înaltă calitate și oferirea de suport cuprinzător membrilor săi în toate aspectele activității farmaceutice. De la început, Asociația și-a propus să fie un generator de soluții durabile pentru sistemul de sănătate.
“Profesia de farmacist este mai mult decât un simplu loc de muncă – este o chemare profundă către îngrijirea și sănătatea oamenilor. Farmaciile sunt locuri de încredere în comunitate, unde farmaciștii nu doar eliberează medicamente, ci oferă și consiliere esențială pentru îmbunătățirea stării de sănătate a fiecărui pacient. a subliniat președintele AFFR, Bogdan Chiriac.
Despre Asociaţia Farmaciilor şi Farmaciştilor din România (AFFR)
AFFR a fost creată pentru a promova profesia de farmacist şi farmaciile, prin a oferi acestora o alternativă viabilă a reprezentării în actualul sistem de sănătate. “Asociația Farmaciilor şi Farmaciștilor din România” (AFFR) are inițiative publice, concepe și derulează proiecte pentru a aduce beneficii industriei farmaceutice, sistemului de sănătate, protejând şi promovând concomitent profesia de farmacist, etica profesională şi normele de concurență loială.
În momentul de față, 67 de societăți comerciale au devenit deja membre AFFR, însumând peste 880 de farmacii, respectiv 10,39% din totalul farmaciilor din România, cu o cotă de piață de 12,48% din cifra totală de afaceri.
AFFR deține o acoperire extinsă ca număr de farmacii în România, în peste 35 de judeţe, cu mai mult de 585 de farmacii în mediu urban şi peste 290 de farmacii în mediu rural.