Suntem o farmacie ce luptă activ pentru dezvoltarea sănătății și a educației în comunitatea noastră, unde sănătatea pacienților este prioritară. Ne-am ,,născut” în anul 1994, din pasiunea și dorința de a ajuta oamenii și am investit pentru acest deziderat timp și suflet.

A fi farmacist înseamnă pe lângă o consiliere în adevăratul sens al cuvântului și activitatea de preparare a rețetelor magistrale. Astfel, oferim o gamă proprie de produse foarte apreciate de către pacienți precum: Cremă pentru dureri puternice, Activator bronzare, Cremă anticelulitică, Cremă contur ochi, Balsam de buze, Spray fortifiant pentru păr, Roll-on cu Acid hialuronic și multe alte produse, toate conținând ingrediente naturale și de înaltă calitate.

  • Sărbătorile de iarnă au trecut. Cum ne ajutăm organismul să-și revină după o perioadă de excese alimentare?

Majoritatea românilor ”intră” în aceste sărbători după o perioadă de post, perioadă în care organismul elimină toxinele în exces, dar rămâne vulnerabil în fața mâncărurilor bogate în grăsimi animale, a dulciurilor și alcoolului consumate în exces. Printre cele mai des întâlnite afecțiuni cu care ne confruntăm în această perioadă aș enumera: arsurile gastrice, dispepsiile biliare, grețurile și balonările. Ca metode de ameliorare aș enumera:

Hidratarea – putem începe cu un pahar de apă imediat după trezire, iar până la ora 11 este bine să bem cel puțin un litru de apă călduță în care să stoarcem o lămâie și să adăugăm câteva feliuțe de ghimbir. De asemenea, este important să limităm sau să renunțăm la consumul de alcool.

Mișcarea – este foarte eficientă pentru stimularea digestiei, a circulației sanguine precum și accelerarea proceselor metabolice de ardere a grăsimilor. Totodată, prin transpirație este eliberat ,,hormonul fericirii”, care ține departe depresia și anxietatea.

Alimentația – este foarte important să avem o dietă echilibrată din care să nu lipsească fructele, legumele și semințele.

Suplimente cu enzime digestive și fermenți lactici – există produse complexe, deosebit de utile în ameliorarea discomfortului provocat de excesele alimentare.

  • Care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate întâmpinate de cei care vă vizitează farmacia și ce recomandări le dați?

Primele locuri în ”topul” problemelor de sănătate este ocupat de răceli și gripe, boli cardiovasculare asociate cu dislipidemii, diabet zaharat, tulburări ale somnului și dureri de cap.

De fiecare dată când un pacient ne trece pragul, încercăm în primul rând să identificăm exact problema cu care se confruntă și apoi să identificăm simptomele astfel încât recomandările să fie precise. Totodată verificăm ca pacientul să nu prezinte alergii, un tratament cronic sau alte probleme care pot interfera. Astfel, facem recomandări care cuprind, pe lângă produsele farmaceutice,  sfaturi de nutriție și recomandări pentru un stil de viață sănătos. Totodată, farmacistul nostru ce a terminat și Facultatea de Nutriție și Dietetică a conceput fișe specifice cu sfaturi nutriționale pentru cele mai importante patologii, unice din câte știm la nivel național și extrem de apreciate de către pacienți.

  • Problemele vasculare se accentuează iarna. Ce tratamente naturiste complementare ne recomandați?

În perioada rece, spitalele înregistrează cele mai multe cazuri de infarct miocardic și de accident vascular cerebral. Temperaturile scăzute provoacă o vasoconstricție arterială, mai ales la nivelul mâinilor și picioarelor, vasele își micșorează calibrul astfel că sângele cald se va distribui preferențial înspre organele interne care sunt vitale. De asemenea, frigul crește vâscozitatea sângelui, crescând astfel și probabilitatea formării cheagurilor, iar atunci când diametrul vasului este mai mic decât cel al cheagului de sânge se produce blocarea arterei apărând astfel accidentul cerebral de tip ischemic. În plus, scurtarea zilei modifică balanța hormonală, făcându-ne mai puțin rezistenți în cazul unui eveniment cardiovascular. Astfel, în această perioadă, și nu numai, produsele pe bază de coenzima Q10, acizi grași Omega 3-6, ginkgo biloba, anghinare, vâsc sau păducel sunt foarte recomandate.

  • Cum să ne apărăm de viroze?

În această perioadă, cei mai afectați de viroze sunt copiii, persoanele care suferă de boli cronice și vârstnicii, deoarece au un sistem imunitar mai fragil. Evitarea persoanelor contaminate și a locurilor aglomerate, o igienă foarte riguroasă și o alimentație sănătoasă sunt reguli de aur. Totodată, în această perioadă este necesar să creștem nivelul de imunitate al organismului apelând la produse specifice cu un conținut bogat în vitamina C, echinaceea, bacterii bune și alte ingrediente care sporesc capacitatea organismului de a lupta cu agenții patogeni.

  • Durerile de cap sunt mai dese iarna. Ce remedii ne propuneți?

Sezonul rece poate cauza probleme vasculare, iar din cauza vasoconstricției crește tensiunea, mai ales la bolnavii cardiaci, existând presiune intracraniană și o durere constantă în jurul capului, în special la tâmple sau la ceafă. Pot apărea dureri de cap cauzate de inflamația sinusurilor, febră sau viruși.

  • Ce recomandări aveți pentru îngrijirea pielii în timpul iernii?

Iarna pielea este agresată de condițiile atmosferice: frig, vânt, temperaturi scăzute – factori ce cauzează o sinteză necorespunzătoare a lipidelor ce constituie bariera de protecție a epidermei. Din această cauză, pielea începe să sufere, se înroșește, se usucă și chiar crapă, cele mai afectate fiind persoanele cu ten uscat. Trebuie să acordăm o atenție sporită îngrijirii tenului și să ne orientăm înspre o gamă de creme care să aibă un conținut mai mare de uleiuri (ulei de măsline, ulei de argan), vitamina A, C și E, astfel încât să refacem bariera de protecție a pielii. Persoanelor cu ten normal le sunt recomandate cremele hidratante cu apă termală în compoziție, precum și cremele cu texturi bogate, grase, care hrănesc, hidratează și protejează. De asemenea, în perioda rece nu este recomandat peelingul. Putem curăța pielea cu loțiuni tonice sau matifiante, și cel puțin o dată pe săptămână este recomandată aplicarea unei măști hrănitoare și regeneratoare. Indiferent de problemă sau necesitate, în Farmacia Farmex oferim consultanță personalizată pacienților în funcție de tipurile de ten și nevoile fiecăruia.

Sursa: Alphega-Farmacie.ro