Dacă avem în minte ideea că după perioada de glorie, pe care farmacistul român a traversat-o în principal la sfârșitul anilor 90 și mare parte din anii 2000, urmată de anii în care dificultățile au început să apară și perioadă deloc fastă a farmaciei românești de după 2015, atunci înțelegem necesitatea schimbării” a explicat farm. Răzvan Prisada modificările legislative importante realizate în ultimii ani.

” Lucrurile au început să se contureze și în momentul în care am știut ce vrem, în mai puțin de 2 ani  am reușit ca tot cadrul legislativ necesar să fie modificat” a continuat Răzvan Prisada în intervenția sa din webinarul Farmacia Viitorului, organizat la finalul lunii noiembrie și dedicat ”Viitorului farmaciei”.

Avem o primă comisie de specialitate farmaceutică

Răzvan Prisada

Răzvan Prisada

Răzvan Prisada, vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România a vorbit și despre înființarea primei comisii de specialitate a Ministerului Sănătății dedicată farmaciștilor, care va dezvolta în continuare cadrul legislativ care să permită evoluția profesiei de farmacist în țara noastră.

Un aspect mai puțin popularizat, dar foarte important, strategic și chiar o reparație morală, a fost înființarea pentru prima dată în istorie, a unei comisii de specialitate farmacie în cadrul Ministerului Sănătății. A existat și prima convocare a acestei comisii, alcătuită din decani ai facultăților de farmacie din țară și dintr-o serie de colegi farmaciști nominalizați din partea Colegiului Farmaciștilor din România. Prin intermediul acestei aceste entități vom încerca să vedem care dintre procesele de instruire ar putea fi aduse în curicula universitară, pentru ca pe viitor să schimbăm această profesie încă dinainte ca ea să înceapă să fie practicată, chiar din anul 1 de facultate. Trebuie să ne asigurăm că vom crea un mediu mai bun, mai adecvat pentru cei ce vin după noia continuat el.

Serviciile farmaceutice au început deja să fie prestate în farmacii, primele acțiuni având loc în cadrul campaniei de vaccinare antigripală.”Suntem acum în plină implementare a  vaccinării antigripale în farmacii, în cadrul unui proiect pilot. Ea vine pe fondul identificării unei nevoi reale a sistemului de sănătate, căreia farmaciștii trebuie să-i răspundă și ar fi bine să încerce să o facă” a explicat Dr. Farm. Răzvan Prisada.

Dar drumul nu se va opri aici și Răzvan Prisada este convins că ”e nevoie ca această profesie să-și reinventeze statusul și să-și recâștige poziția, lucru care nu se poate întâmpla de la sine, ci doar făcând lucruri. Despre asta este reinventarea farmacistului, a profesiei noastre, astfel încât să o facem cu mai mare plăcere, să primim recunoașterea pe care o merităm, să o facem în siguranță și să ne crească și cotația profesională”.

Webinarul Farmacia Viitorului a avut loc luni, 28 noiembrie 2022 și a abordat tema ” Viitorul farmaciei e aici: CUM & CE facem”, fiind ce-a de-a cincea întâlnire a comunității în acest an. La webinar a participat alături de Răzvan Prisada și Valentin Gorbănescu, Country Manager Alphega Farmacie, care a vorbit despre responsabilitățile farmaciștilor și rolul pe care aceștia îl au în sistemul de sănătate.

”Responsabilitatea farmaciștilor este de a ajuta pacienții să utilizeze medicamentele în mod corespunzător. Pe fondul schimbărilor demografice, tehnologice, de politici guvernamentale și a modului în care furnizorii de servicii de sănătate își desfășoară activitatea, profesia de farmacist trebuie să se adapteze pentru a face față provocărilor viitorului. Așadar, care este viitorul farmaciei în viitor? Practica farmaceutică este mai aproape de pacienți, mai conectată și cu adevărat transformată. Viitorul practicii farmaceutice este o mai bună îngrijire clinică. Farmaciștii vor petrece mai mult timp gestionând nevoile de sănătate mereu în schimbare ale pacienților, inclusiv promovarea sănătății, prevenirea, detectarea și monitorizarea bolilor. În viitor, farmaciștii și tehnicienii de farmacie își vor corela mai bine domeniile de activitate, lucrând împreună pentru a oferi servicii clinice” susține Valentin Gorbănescu, Country Manager Alphega Farmacie.

DESPRE FARMACIA VIITORULUI

FARMACIA VIITORULUI este o comunitate ce include specialiști din domeniul farmaceutic, farmaciști, asistenți farmacie și lideri din domeniul farmaceutic, dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2018 cu susținerea partenerilor Alliance Healthcare România și Alphega Farmacie.  Platforma digitală a comunității este disponibilă la www.farmaciaviitorului.ro.

Vă puteți abona gratuit la newsletterul bilunar Farmacia Viitorului, pentru a afla despre întâlnirile și activitățile comunității, aici: https://farmaciaviitorului.ro/newsletter/ și ne puteți urmări pe Facebook, Linkedin și YouTube.