De ce aţi ales această profesie? Ce v-a atras la meseria de farmacist?

Farm. primar Maria Moldovan (foto): „Ai grijă de ochişorii tăi!”. Bretonul prea lung îmi acoperea uneori ochii. „Ca să devii farmacistă trebuie să ai ochi buni pentru că ai mult de învăţat! Farmacia este locul cel mai elegant în care poate lucra o domnişoara, acolo este locul tău!”. N-am uitat niciodată vocea blândă a d-nei Borcoş, prietena bunicii mele, soţie de Pretor al Plasei Severinului de dinainte de comunism (un fel de prefect de acum).

Cred că atunci, la 5-6 ani, simpatia şi încrederea mea în distinsa d-nă Borcoş a marcat primul impuls către profesia de farmacist. Adunam sticluţe şi flaconaşe de medicamente în „farmacia” mea din fereastra pivniţei şi prietenele mele aveau nevoie de reţete pentru orice „medicament”. Amintiri!

Ar fi trebuit să merg la Conservator (profesorii de muzică au încercat să-mi convingă părinţii şi mai apoi pe mine; cântam în trei octave de la vârstă mică) sau la Matematică (naşul meu, profesor de matematică nu m-a lăsat să aleg un liceu de muzică).

M-am întors la opţiunea mea din copilărie pentru că domnul profesor Ion Şerban a făcut din Liceul Vânju Mare un liceu de „chimişti” şi…mai era ceva. De câte ori treceam pe lângă farmacie, îmi venea mereu în minte îndemnul d-nei Borcoş.

Aşa am ajuns studentă la Facultatea de Farmacie din Cluj-Napoca.

Acesta a fost drumul meu prin viaţă şi…privind în urmă, după patruzeci de ani de profesie, îl văd frumos şi drept. M-am aflat mereu acolo, între colegii mei, chiar în mijlocul lor, cum sunt şi acum.
Care sunt provocările cu care se confruntă Colegiul Farmaciştilor din judeţul Mehedinţi? Ce vă propuneţi să realizaţi că preşedinte al CF Mehedinţi?

Problemele noastre, ale farmaciştilor din Mehedinţi, sunt problemele farmaciştilor din România, problemele farmaciei romaneşti. Aici, în Mehedinţi, trecem printr-un „val de vreme rea”.

Curtea de Conturi a câştigat procesul cu CAS Mehedinţi. Noţiunile de marjă, adaos şi discount sunt greu de înţeles şi de acceptat ca atare, atunci când trebuie gestionaţi prea puţini bani alocaţi din bugetul de stat pentru medicamente. Recuperarea de la farmacii a unor sume generate de un discount primit cu eforturi economice şi, de cele mai multe ori, cu scopul de a-l acorda pacientului va aduce nişte sume în bugetul CAS, dar cu preţul falimentului multor  farmacii independente din judeţ. Mi-e teamă să gândesc până unde se poate ajunge ignorând realitatea de sub ochii noştri, cu bună ştiinţă.

Ca preşedinte al Colegiului Farmaciştilor Mehedinţi îmi doresc să continuu ceea ce am început în anii 2000, când am mai fost preşedinte o legislatură, să facem ceea ce stă în puterile noastre, să rămânem uniţi, să conlucrăm, să nu aşteptăm schimbări dacă nu facem nimic. Cu efort din partea tuturor se fac paşi în această direcţie.

Am avut în acest an două evenimente de care pot să spun că ne-am bucurat cu toţii, dacă iau în seamă numărul participanţilor.

De câţiva ani organizăm, cu sprijinul Facultăţii de Farmacie din Bucureşti, cursuri EFC pe teme cât mai apropiate de practica de zi cu zi, iar în acest an am reuşit să organizăm prima Conferinţă a Farmaciştilor Mehedinţeni (în 29-31 martie 2018). Împreună cu un grup de tineri farmacişti am lucrat din greu pentru organizarea conferinţei noastre.

Articolul integral AICI.