Tehnologia ajunge la noi și o îmbrățișăm pentru că și-a dovedit utilitatea și comoditatea în utilizare, iar peste toate aceste lucruri intervine siguranța și calitatea informației” a declarat farmacist Florina Bonifate, Secretar general la Colegiul Farmaciștilor din România în cadrul evenimentului de lansare a celui mai avansat chatbot dedicat profesioniștilor din sănătate, Pharmachat.

Iar avantajele utilizării tehnologiei în mod corect nu sunt de neglijat. ”Conținutul Pharmachat este validat, iar RCP-urile sunt cele ale Agenției Naționale a Medicamentului, ceea ce ne ajută să avem o informație de calitate pentru siguranța pacientului în primul rând, dar și pentru siguranța profesionistului” a explicat Florina Bonifate în intervenția sa.

Farmacist cu o experiență în practica farmaceutică de peste 20 de ani, Florina Bonifate a explicat cum a evoluat meseria de farmacist în ultimii ani, punând accent pe nevoia de schimbare și adoptarea de noi servicii și tehnologii: ”Eu sunt o susținătoare ferventă a serviciilor farmaceutice. Le-am promovat de la început și susțin ideea de schimbare a paradigmei și de schimbare a viziunii publice asupra farmacistului eliberator. Farmacistul trebuie să fie furnizor de servicii farmaceutice, incluzând, pe lângă eliberarea medicamentelor, tot ceea ce ține de managementul terapeutic și interacțiunea cu pacientul”.

Chiar dacă există o parte dintre colegii farmaciști care nu sunt neapărat deschiși către adoptarea noilor aplicații și tehnologii, evoluția societății și provocările cărora sistemele de sănătate au fost nevoite să le răspundă în ultimii ani, direcționează toți specialiștii din domeniul medical către adoptarea rapidă și utilizarea pe scară extinsă a acestor noi tehnologii.

Florina Bonifate este de părere că un rol foarte important poate reveni colegilor farmaciști clinicieni, care, dacă s-ar regăsi în structurile spitalelor, ar putea avea un impact cu adevărat performant, iar contribuția lor la validarea aplicației Pharmachat poate fi semnificativă.

Chatbotul Pharmachat a fost lansat în 3 august 2023, în cadrul unui eveniment care a reunit profesioniști din domeniul sănătății, reprezentanți ai mediului academic și instituțiilor de reglementare din domeniul medical. Pharmachat oferă o soluție completă și eficientă pentru gestionarea complexă a interacțiunilor medicamentoase. Cu peste 1,7 milioane de interacțiuni între medicamente în baza de date, puteți obține rapid răspunsuri la întrebări complexe și puteți identifica potențialele interacțiuni între medicamente în cazul diferitelor patologii din sănătate.

Pharmachat a fost dezvoltat de o companie românească, Apollo AI Technologies, specializată în dezvoltarea de aplicații profesionale bazate pe inteligență artificială. Aplicația este pusă la dispoziția medicilor și farmaciștilor cu susținerea partenerului Alphega. Pentru informații suplimentare despre Pharmachat și despre modul în care puteți accesa aplicația dacă sunteți medic sau farmacist, accesați platforma www.pharmachat.ro.