Penuria și problemele privind aprovizionarea cu medicamente importante afectează furnizarea de asistență medicală. Potrivit Institutului Federal pentru Medicamente și Dispozitive Medicale din Germania, 493 de medicamente sunt indisponibile în prezent.
„Aceste medicamente sunt adesea și agenți pentru care nu există o alternativă”, a declarat ministrul federal al sănătății din Germania, Karl Lauterbach, în timpul primei discuții asupra proiectului de lege privind abordarea penuriei de aprovizionare.
Cauze
Cauzele problemelor de aprovizionare, cuprind: lanțurile globale de aprovizionare , marja de dumping, provocările privind reglementarea și efectele pandemiei de COVID.
Dr. David Francas, de la Universitatea Worms, Germania, a identificat trei cauze principale ale problemelor de aprovizionare.
Prima cauza este dată de problemele de producție, cum ar fi: calitatea, problemele tehnice și disponibilitatea substanțelor active. Urmează retragerile de pe piață: „Acesta a fost unul dintre motivele deficitului de sirop împotriva febrei. Din acest motiv, al doilea cel mai mare deținător de autorizație de punere pe piață al Germaniei (30%) s-a retras de pe piață, ceea ce a însemnat că de fapt aveam o situație de monopol de facto”. Al treilea motiv este o creștere neașteptată a cererii. În timpul pandemiei, de exemplu, a existat o nevoie terapeutică crescută din cauza unui număr crescut de pacienți aflați în terapie intensivă.
Un alt exemplu este deficitul de aprovizionare cu semaglutidă: „Cineva și-a dat seama că medicamentul poate fi folosit pentru a pierde în greutate, și, dintr-o dată, utilizarea pentru medicament a devenit off-label, ceea ce în mod natural determină și cererea”, a spus Francas.
Dr. Torsten Hoppe-Tichy, șeful Departamentului de Farmacie de la Spitalul Universitar Heidelberg din Germania, a precizat că farmaciile din spitale sunt capabile doar parțial să compenseze deficitul de aprovizionare:”Suntem capabili să producem doar pentru propriii noștri pacienți, care ocupă un pat în spital”.
Producția și stocurile
Apelurile de a aduce producția înapoi în Germania sunt considerate de prof. dr. Ulrike Holzgrabe, de la Institutul de Farmacie și Chimie Alimentară, Universitatea din Würzburg, Germania, ca fiind „puțin naive”. Mai ales că producția nu este simplă; este de fapt destul de complexă, există mai multe companii care produc produse intermediare – sintetizarea unei substanțe active poate implica mai multe etape intermediare.
„Susțin pe deplin luarea în considerare a mai multor aspecte și mutarea producției înapoi în Germania. Ar trebui să merite să plătim mai mult pentru asta, astfel încât să nu mai fim atât de dependenți de China. Cu toate acestea, nu vom deveni niciodată cu adevărat independenți. Acest lucru se datorează faptului că, chinezii și-au asumat lucruri pe care noi nu mai dorim să le facem“, a spus Holzgrabe.
În cel mai bun caz, stocurile mai mari pot ajuta la ameliorarea deficitelor temporare: „Trebuie să ne gândim la modul în care facem lanțurile de aprovizionare mai rezistente, cum realizăm diversificarea lanțului de aprovizionare și, practic, trebuie să spunem cât valorează acest lucru pentru noi.”
Medicamente antiinfecțioase și oncologice
„ Nu va exista o soluție unică, simplă.Trebuie să vedem totul ca pe o problemă de sănătate politică”, a spus Hoppe-Tichy.
„ Nu este în regulă să prescrii off-label un medicament antidiabetic unei persoane care vrea să slăbească, dar pentru care nu există nicio indicație. Este absurd”, a completat acesta.
În ceea ce privește farmaciile de spital, aceasta înseamnă că nu mai există o singură sursă pentru medicamente generice, ci mai degrabă folosirea mai multor clinicieni și achiziționarea de la aceștia dacă prețurile diferă: „Există unele măsuri disponibile pentru noi, ca jucători din industria sănătății, pe care le putem folosi.”, a spus Hoppe-Tichy.
Holzgrabe a adăugat că lipsurile, aprovizionarea și producția sunt evenimente complexe: „Mai presus de toate, ar trebui să ne concentrăm să avem suficiente antiinfecțioase și medicamente oncologice. Domnul Lauterbach are dreptate în acest sens. Cum reușim să facem acest lucru nu este atât de simplu. Acest lucru se datorează faptului că, de exemplu, medicamente precum penicilina și cefalosporina, pe care le administrăm în cantități mari pentru infecții, sunt relativ ușor de produs, dar multe alte antibiotice au un proces de fabricație mult mai complex.”
Soluții
Francas consideră că soluția cuprinde mai multe niveluri. În primul rând, este necesară o strategie: „Pentru această strategie, trebuie să știm mai întâi unde se află cele mai mari probleme, iar acest lucru nu ar trebui să dicteze afacerile de zi cu zi. În schimb, trebuie să cunoaștem situația lanțurilor de aprovizionare, cerințele medicilor și ale farmaciilor, care știu ce este relevant pentru pacienți”.
Al doilea aspect este dat de faptul că „…avem nevoie de o abordare multinațională. Vizualizarea problemelor actuale ca o problemă națională este fundamental greșită, chiar dacă pot exista și anumite excepții”, a spus Francas.
Nu există o singură soluție: „Soluția poate fi dată de un ”amestec” de prețuri mai mari sau alte prețuri în zonele individuale, de o posibilă relocare; cu siguranță nu va fi un efort singular, doar în Germania. S-ar putea să avem nevoie și de rezerve naționale în anumite domenii, sau chiar de rezerve europene”, a spus Francas.
Sursă: www.medscape.com