Deputatul USR Emanuel Ungureanu susţine că sunt sute de farmacii independente cărora nu li se decontează, chiar şi până la 120 de zile, de către casele judeţene de asigurări de sănătate, reţetele compensate, menţionând că pacienţii cu cancer, diabet sau transplant au de suferit pentru că aceste farmacii nu mai au bani să aducă medicamentele necesare.

„Avem o situaţie catastrofală, nu doar în spitale, unde nu mai vin medicamente, unde există lipsă majoră de bani pentru supravieţuirea unor spitale, care oricum sunt subfinanţate de ani de zile. Astăzi am venit în conferinţă de presă să vă vorbesc despre o catastrofă care este legată de întârzieri imense de facturi către farmacii din ţara noastră. Vorbim despre sute de farmacii, vorbim de mii de reţete care sunt neplătite de casele judeţene de asigurări şi de 120 de zile. Ce înseamnă acest lucru? O catastrofă pentru pacienţii cu cancer, pentru pacienţii cu diabet, pentru pacienţii cu transplant”, a afirmat Ungureanu, la o conferinţă de presă la Parlament.

El a mai susţinut că, în aceste condiţii, farmaciile independente supravieţuiesc cu greu, menţionând că sunt privilegiate marile lanţuri de farmacii.

„Cei care sunt cu farmacii mici supravieţuiesc foarte greu, pentru că statul român efectiv nu plăteşte. Şi asta este o catastrofă, repet, pentru cei care sunt în capătul lanţului, adică bolnavii care se duc la farmacii şi farmaciştii spun: statul nu plăteşte, noi nu am avut bani cu ce să vă aducem medicamente de primă necesitate. Ştiu că în această criză majoră nu sunt şi lanţurile de farmacii ale domnului Ciolacu şi ale domnului Grindeanu. Cei doi lideri importanţi din PSD au lanţuri de farmacii, prin familiile lor, la care le merge foarte bine. Sunt sute de alte farmacii din această ţară unde lucrurile au ajuns, cum se spune, cu cuţitul la os, într-un lanţ vicios. Casa judeţeană nu plăteşte, farmaciile nu mai au de unde să se împrumute, pentru că unele sunt deja cu credite bancare şi la capătul capătului este pacientul în suferinţă”, a mai explicat Emanuel Ungureanu.

El a mai spus că „sunt sute de mii de lei care sunt neplătite de către un stat care are pretenţia că se ocupă de pacienţi, dar în fapt nu o face”.

„Vorbim efectiv despre o catastrofă din sistem care afectează mii de pacienţi în fiecare zi.(…) Noi vorbim de mii de pacienţi care nu-şi mai găsesc tratamentul în farmacii pentru că statul român nu plăteşte partea de compensare dintr-un medicament, uneori 50%, uneori 100%. Pur şi simplu, casele judeţene nu au bani şi nu mai plătesc. Fac un apel către domnii Ciolacu şi Grideanu, amândoi (…) au afaceri cu lanţuri de farmacii importante. Această criză omoară în primul rând farmaciile independente. Sper să nu fie o crimă cu premeditare, să lase aceste farmacii care ajută mii de pacienţi ca apoi Ciolacu şi Grindeanu, cu lanţul lor de farmacii, să vină să le înghită. Cert este că la capăt avem mii de pacienţi care plătesc din banii lor, atunci când mai găsesc medicamente, pentru că pur şi simplu casele judeţene nu fac plăţi şi de peste 120 de zile”, a mai susţinut Emanuel Ungureanu. AGERPRES