Dat fiind faptul ca tratamentul cu cortizon ca medicament este eficient doar cand dozarea depaseste nivelul hormonal natural, organismul reactioneaza la excesul hormonal. Efectele secundare sunt asadar reactii cvasi-normale la stimularea corticoizilor. Fiind la nivel crescut, creste si eficienta. Efectele secundare apar in special in cazul tratamentelor pe termen lung, in timp ce tratamentele pe termen scurt sunt rareori problematice.

Anumite efecte secundare sunt de apreciat: astfel, imunosupresia este de dorit, spre exemplu in tratarea reactiilor alergice. Acest efect este insa agravant, deoarece creste probabilitatea aparitiei infectiilor.

Efecte secundare tipice ale cortizonului

Efectele tipice ca urmare a actiunii directe a hormonilor sunt urmatoarele:

  • Asa-numitul sindrom Cushing cu fata lunata, difterie, roseata fetei si spargerea vaselor pielii
  • Cresterea tensiunii arteriale
  • Cresterea glicemiei
  • Cresterea nivelului colesterolului din sange
  • Cresterea predispozitiei la infectii
  • Cresterea in greutate
  • Depunerile de apa din tesut
  • Osteoporoza: chiar daca hormonul cortizon nu pare sa fie singurul care declanseaza aceste probleme, cortizonul poate creste incidenta riscului. De aceea este necesara stabilirea riscului de osteoporoza inainte de inceperea unu tratament cu cortizon pe termen lung si daca este cazul, apelarea la masuri preventive precum administrarea de calciu si vitamina D si fluor.

Cortizonul influenteaza echilibrul hormonal

Efectele secundare ale cortizonului pot afecta echilibrul hormonal din organism. Prin administrarea din exterior de glucocoritcoizi, productia proprie de hormoni scade si poate conduce la atrofierea invelisului glandelor adrenale. Aceasta stare devine problematica odata cu intreruperea tratamentului, deoarece dureaza o perioada pana la reluarea producerii hormonului de organism.

In situatii de stres, pacientul este expus riscurilor deoarece glanda adrenala nu poate elibera suficient de repede si in cantitatea necesara hormonul respectiv. De asemenea, este posibili si efectul rebound, respectiv reinstalarea simptomelor bolii, atunci cand medicamentul este sistat prea brusc, in locul unei sistari lente.

Indrumari privind dozarea

Consecintele tratamentului cu cortizon au fost indelung cercetate, astfel ca in prezent medicamentul este folosit mai adecvat decat in momentul descoperirii acestuia. Dozarea difera in functie de gravitatea fiecarui caz in parte si de reactia pacientului.

Afectiunile acute sunt tratate de regula pe termen scurt, in timp ce afectiunile cronice necesita tratament pe termen lung. Se incearca astfel tratarea pacientilor cronici cu o doza minima, dar eficienta. Procesul este indelungat si dificil, deoarece un tratament de succes, de inceput!!!, cu o doza relativ mare se incearca reducerea dozei de substanta active. In cazul dozelor foarte mici, procesul este indelungat si presupune pasi foarte mici.

Scopul este intotdeauna mentinerea la un nivel minim a efectelor secundare. Colaborarea medicului cu pacientul este hotaratoare. Pacientul trebuie sa se informeze in legatura cu tratamentul cu cortizon si sa participe cat mai activ in stabilirea tratamentului. In plus, este necesara si adoptarea unui alimentatii fara sare, cu produse lactate slabe, bogata in legume si fructe. Sportul si miscarea sunt si ele importante in reducerea disconfortului si a efectelor secundare.