Un program dedicat studenților la Farmacie este foarte util, atât pentru studenți cât și pentru cadrele didactice și pacienți. Este părerea președintelui Colegiului Farmaciștilor din România, Dumitru Lupuleasa, exprimată în cadrul primei întâlniri a board-ului profesional ”Farmacia Viitorului”, care a avut loc joi, 8 februarie 2018, la Bucuresti.
”Studenții sunt învățați foarte bine în facultate lucrurile teoretice, dar trecerea la fapte este foarte dificilă. Unii au regrete că au ales această meserie, iar, fără ajutor din partea unor oameni cu experiență, nu se pot adapta. Relevanța practică a ceea ce învățăm este esențială. Relația cu pacientul este foarte importantă, interfața de traducere este de bază. În plus, poate fi bulversantă publicitatea și aici intervine etica în relația cu pacientul, care s-a dovedit o interacțiune foarte solicitantă pentru un proaspăt absolvent de Farmacie. Având în vedere cât de etică este publicitatea care se face, mascată sau nemascată, corectă sau nu, mesaje transmise veridice sau nu, este un proces complex și solicitant. În plus, există o tendință firească spre tot ce este comercial. Și aceasta trebuie combătută”, a explicat Dumitru Lupuleasa.
Mai mult, președintele Colegiului Farmaciștilor din România a propus ca formule mai vechi, dovedite de succes, sa fie fi readunate, cizelate si actualizate sub forma unor culegeri, pentru a-i ajuta pe farmaciștii care prepara .
”Oricum, studenții din prezent sunt mai bine organizați în facultate decât eram noi, din punctul de vedere al practicii. Ei nu știu atâtea formule chimice cum știam noi, dar sunt mai pregătiți decât noi, sunt mai aplicați, trebuie însă învățați să fie și mai buni și mai practici”, a mai comentat Lupuleasa.
”Farmacia Viitorului” este un program de informare si pregatire pentru viata profesionala, dedicat studenților farmaciști din ultimul an, din facultățile de profil din țară. Programul, susținut de Farmexpert și Farmacia Alphega, a fost lansat la sfârșitul anului 2017 si este implementat de către Oameni și Companii.
În contextul schimbării continue din ultimii ani a percepției societății privind rolul farmacistului, un program dedicat viitorilor farmaciști este util și necesar. În acest cadru pot fi discutate provocările meseriei, așteptările pe care studenții le au înainte de a intra pe piața muncii, schimbările din ultimii ani, evoluția pieței și noile tehnologii și aplicații dedicate farmaciștilor. Programul va încuraja studenții să se implice în activități de voluntariat și practică în cadrul farmaciilor.