”Inteligența artificială este foarte utilă, pentru că te ajută să legi în timp real foarte multe informații, din foarte multe domenii, pe care poți apoi să le treci prin filtrul tău de farmacist cu experiență și să ai un timp de răspuns foarte bun, astfel încât omul din fața ta să plece lămurit” a explicat Dragoș Paiu, Director Marketing Alphega Farmacie de ce farmaciile comunitare Alphega au adoptat și susțin utilizarea chatbotului Pharmachat.

Dragoș Paiu a vorbit și despre implicarea farmaciilor comunitare Alphega în campanii de screening și educație, prin care să crească starea de sănătate în comunitățile din care fac parte. ”Încă de când am intrat pe piața din România, focusul nostru a fost pe creșterea nivelului de sănătate al tuturor celor care trec pragul farmaciilor independente Alphega. Am fost primii care am adoptat serviciile în farmacie și cei care am făcut screening pentru populație, atât în farmacie, cât și în școli, parcuri sau piețe, astfel încât să facem conștienți oamenii despre starea lor de sănătate” a declarat el în cadrul webinarului Farmacia Viitorului organizat în noiembrie 2023.

Întâlnirea comunității Farmacia Viitorului din luna noiembrie a fost dedicată tehnologiei în farmacie, fiind organizată sub tema generală: ”Impactul tehnologiei în farmacie. Optimizarea procesării datelor”. La webinar au participat, alături de Dragoș Paiu, Marketing Manager Alphega Farmacie și Florina Bonifate, Secretar General al Colegiului Farmaciștilor din România și Mihaela Onofrei, Fondator și CEO Apollo AI Technologies, compania care a dezvoltat primii chatboți medicali din România.

Avantajele pe care tehnologia le aduce în farmacie

Dragoș a vorbit și despre rolul pe care tehnologia îl are în orice farmacie. ”Pentru noi este foarte importantă experiența pe care o ai când ajungi în farmacie, atât din punct de vedere al pregătirii  farmacistul cât și detaliile privind organizarea farmaciei respective. Iar un farmacist pregătit, care are alături chatbotul Pharmachat este alegerea evidentă. Mi se pare fascinant cum farmaciștii pot deține volumul ăsta de informații și pot  avea acces la atât de multe date. Dar chiar și așa e posibil ca un farmacist, oricât ar fi de bun ar fi, să aibă o zi proastă, iar atunci Pharmachat îi poate fi cu adevărat util. Pharmachat e modalitate clară în care omul și mașina lucrează foarte bine împreună”.

Dragoș Paiu a descris și modul în care se schimbă interacțiunile dintre pacienți și farmaciști, pe măsură ce diagnosticul evoluează. ”Studiile realizate de-a lungul anilor în România cu privire la comportamentul și atitudinea românilor față de farmacie,  au arătat că, în momentul în care o persoană are o problemă minoră de sănătate, precum o durere de cap sau o durere de dinți, ea va merge în prima farmacie care îi iese în cale. Însă, în momentul în care un român are o problemă serioasă de sănătate, un prim diagnostic mai complicat sau este diagnosticat cu o afecțiune cronică, atunci farmacia la care va merge este mult mai importantă pentru el. De cele mai multe ori va căuta acel farmacist în care are încredere, cel despre care care știe că are experiență și cu care poate să discute despre ce urmează să se întâmple în viața lui. Inteligența artificială este, și în acest caz, foarte utilă, pentru că te ajută să legi în timp real foarte multe informații, din foarte multe domenii, pe care să le treci prin filtrul tău de farmacist cu experiență” a continuat Dragoș intervenția despre utilitatea instrumentelor dotate cu inteligență artificială în activitatea din farmacie.

Ambițioasele planuri de viitor

Planurile de viitor în farmaciile comunitare Alphega sunt extrem de ambițioase, deși încă există provocări determinate de legislația din România.

Suntem cu un foarte mare pas înainte, pentru că acum putem să vaccinăm în farmacie antigripal, ceea ce este un mare plus pentru profesia de farmacist și pentru a reda farmacistului rolul pe care îl are în comunitate. Chiar Pharmachat ne arată cât de complexă și de cât de multe cunoștințe ai nevoie, astfel încât să poți îmbraca halatul de farmacist și să porți ecusonul respectiv. Avem mai multe soluții la care ne gândim, printre care integrarea telemedicinei ca legătură digitală între medic și farmacist sau testarea genetică în farmacie,ca să îți dai seama despre toleranța la anumite medicamente sau alte substanțe și dacă tratamentul pe care l-ai luat până acum este potrivit pentru afecțiunea ta sau nu”.

Concluzia a fost una foarte simplă: ”A fi farmacist este o responsabilitate foarte mare, iar farmacistul chiar poate schimba viață oricărei persoane care ajunge în fața lui la un moment dat. Este important, ca farmacist, să fii foarte bine pregătit și să te ajuți de cât de multe date ai la îndemână. În mod clasic ar trebui să verific pe internet, să mai citesc, astfel încât omul să plece lămurit. Dar avem acum soluția Pharmachat, care scurtează timpul de așteptare, iar oamenii vor fi mulțumiți de serviciul pe care îl primesc în farmacie. Le recomand tuturor, indiferent de locul în care își practică profesia, să recurgă la cele mai bune soluții disponibile, astfel încât să aducă plus valoare vieții oamenilor care le trec pragul. Pharmachat nu vine decât să potențeze cunoștințele farmacistului și are un timpul de răspuns foarte bun” și-a încheiat Dragoș Paiu intervenția în cadrul webinarului Farmacia Viitorului.

Despre Pharmachat

Chatbotul Pharmachat lansat în vara acestui an este un produs dezvoltat de compania de tehnologie Apollo AI Technologies, un instrument digital revoluționar care oferă informații despre medicamentele autorizate în România într-un mod rapid și eficient.

Pharmachat procesează cele peste 8.500 prospecte medicale pentru toate medicamentele autorizate în țară. Utilizând acest instrument vei avea acces instant la cele peste 1,7 milioane interacțiuni dintre medicamente, iar Pharmachat poate fi un instrument esențial pentru medici, farmaciști și alți profesioniști din domeniul sănătății.

Pharmachat a fost creat de compania românească Apollo AI Technologies, specializată în dezvoltarea de aplicații profesionale bazate pe inteligență artificială, iar cu sprijinul partenerului Alphega Farmacie este pus la dispoziția tuturor profesioniștilor din domeniul sănătății, în mod gratuit.