”Lansarea Pharmachat a venit după o lună în care ne-am chinuit cu sistemul informatic al CNAS, de aceea orice instrument care îmi ușurează munca, care mă face să ajung foarte repede la informații sigure, pe care nu trebuie să le mai verific, deja îmi creează o senzație de comfort si mă ajută foarte mult în activitate și în relația cu pacientul„ a declarat dr. Daciana Toma, medic de familie și Vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei în cadrul evenimentului de lansare a chatbotului medical Pharmachat.
Dedicat tuturor profesioniștilor din domeniul sănătății, Pharmachat este chatbotul AI care folosind algoritmi avansați de inteligență artificială furnizează informații din peste 8.500 de documente oficiale despre medicamentele autorizate în România.
Dr. Daciana Toma a explicat cât de importante sunt noile aplicații pentru a ușura activitatea medicilor de familie: ”Când pacientul vine în cabinet cu scrisori medicale de la cardiolog, de la neurolog, de la reumatolog, trebuie să pui toate aceste informații cap la cap, să vezi dacă nu există interacțiuni medicamentoase. Este însă foarte posibil, ca în ciuda anilor numeroși de practică să nu cunoști toate medicamentele, mai ales că lumea medicamentelor este într-o continuă schimbare, inclusiv cea a suplimentelor alimentare și a dispozitivelor, iar atunci trebuie tot timpul să verifici. Apariția acestui intrument, care face această verificare, mă ajută să câștig timp și mă face să mă simt în siguranță (atât eu cât și pacientul) este mai mult decât salutară, este excepțională” a declarat ea în cadrul evenimentului de lansare.
Dr. Daciana Toma a vorbit și despre utilitatea primului chatbot medical lansat de echipa Apollo AI Technologies, chatbotul Diabeta, care integrează informații despre programul național de diabet și toate medicamentele care pot fi prescrise în cadrul acestuia. ”Diabeta, pe care o cunoaștem deja, a arătat cât de important este să am acces la noile linii terapeutice, la modul în care pot fi accesate și recomandate și, nu în ultimul rând, la reacțiile adverse pe care le pot prezenta diferite medicamente. Este important să cunoaștem acest lucru, să ne gândim la acest lucru și să luăm măsurile necesare” susține medicul de familie Daciana Toma.
Pharmachat și Diabeta sunt primii doi chatboți dezvoltați de compania românească Apollo AI Technologies, specializată în dezvoltarea de aplicații profesionale bazate pe inteligență artificială. Pharmachat procesează peste 8.500 de RCP-uri pentru medicamentele autorizate în România, oferind acces instant la peste 1,7 milioane de interacțiuni dintre medicamente. Astfel, Pharmachat devine ghidul esențial pentru toți specialiștii din domeniul sănătății aflați în căutarea informațiilor actualizate și relevante despre medicamente. Aplicația este pusă la dispoziția medicilor și farmaciștilor cu susținerea partenerului Alphega Farmacie.