În Olanda, antibioticele sunt prescrise numai de medici sau de stomatologi, iar farmaciștii nu au voie să vândă antibiotice fără rețetă, atenționează Dr. Cassandra Zwaan-GagenelDirector medical, Federația WDH Midden Nederland, într-un scurt interviu acordat portalului AntibioticeleMileniului3.ro.

Potrivit specialistului olandez, în această țară medicii de familie și specialiștii lucrează după ghiduri de practică. Acestea sunt actualizate continuu de către comisii specializate de medici care retușează ghidurile, iar procesul decurge foarte bine.

În Olanda, pacientul nu cumpără antibiotic. Antibioticul este prescris de medicul curant, iar pacientul ridică antibioticul de la farmacie. Toate antibioticele sunt compensate de asigurarea de sănătate, pentru că toată populația Olandei are asigurare de sănătate”, explică Dr. Cassandra Zwaan-Gagenel.

Interesant este că în Olanda principalele modalităţi în care pacienții sunt informaţi cu privire la utilizarea corectă a antibioticelor sunt campaniile de la radio și TV privind riscurile de folosire nejudicioasa a antibioticelor. De asemenea, un rol important în acest proces de informare îl au medicii de familie și farmaciștii.

“Sistemul românesc ar trebui să interzică vânzarea liberă de antibiotice în farmacii. Pacienții ar trebui să fie mai bine informați prin opinia publică de riscul rezistenței la antibiotic, dacă acesta este consumat abuziv. De asemenea, rolul medicului de familie este crucial în a convinge pacienții în ceea ce privește consumul de antibiotice: cea mai mare parte a infecțiilor respiratorii intercurente sunt autolimitante sau virale, iar în acest caz prescrierea de antibiotic nu își are rostul. Cu alte cuvinte, indicația antibioticoterapiei trebuie drastic revizuită”, conchide Dr. Cassandra Zwaan-Gagenel.