Dr. Adriana Antohe, medic specialist Medicina Familiei și reprezentantă a Societății Naționale de Medicina Familie a oferit, într-un interviu acordat platformei AntibioticeleMileniuluiTrei.ro, perspectiva domniei sale asupra întâlnirii GRIP de la București.

”Întâlnirea GRIP din acesta an a fost un succes, în primul rând pentru că, de 10 ani o echipă de oameni minunați găsește timp și energie pentru un subiect greu de rezolvat. Subiectul este relativ cunoscut și acceptat ca fiind adevărat, despre rezistența antimicrobiană se vorbește deja de mult timp”, declară în deschiderea înterviului, Dr. Adriana Antohe, medic specialist Medicina Familiei.

 

Faptele, perseverența și pasiunea sunt foarte importante

”Sunt necesare faptele, cu atât mai mult cu cât suntem foarte ocupați cu activitatea curentă și provocările (foarte diferite pentru fiecare din membrii grupului) din țara în care trăim. Cred că este nevoie de mai multă perseverență și pasiune, chiar dacă progresul este mai lent decât ne dorim, trebuie să cautăm soluții și să nu ne descurajăm.”

Corectarea modului de administrare a antibioticelor – o soluție terapeutică esențială în lupta cu microbii

Dr. Adriana Antohe subliniază scopul principal al întâlnirii din luna mai: ”Sunt bucuroasă să văd că nu se dorește doar o activitate care să ne aducă bucurie nouă, pentru că ne pasă și avem idei bune, ci scopul principal este să corectăm administrarea de antibiotice – o soluție terapeutică esențială în lupta cu microbii. Suntem tot mai aproape de oameni, indiferent de profesia lor, iar cu soluții de comunicare și marketing ne facem tot mai bine înțeleși.”

Doamna doctor susține că evenimentul a fost unul deosebit: ”Nu în ultimul rând, am avut gazde extraordinare, care au înțeles să combine dicuțiile din „sala de curs” cu activitatea de teren și momentele de relaxare – m-am simțit pur și simplu răsfățată.”

Rezistența antimicrobiană nu poate fi abandonată ca subiect al educației, dimpotrivă, trebuie gândite acțiuni care să vizeze toate vârstele

”Educația, privind orice subiect, este esențială pentru progres și dezvoltare, dar și pentru creativitate și inovație. Conștientizarea și informarea trebuie realizate constant și permanent, pentru că generațiile se schimbă și repetiția a rămas mama învățăturii”, afirmă medicul.

”Există progrese privind acest subiect, dar rezistența antimicrobiană nu poate fi abandonată ca subiect al educației, dimpotrivă, trebuie gândite acțiuni care să vizeze toate vârstele, iar adaptarea de la un an la altul trebuie să mențină ritmul schimbărilor din societate.”

Dr. Adriana Antohe a prezentat schimbarea de paradigmă propusă în cadrul întâlnirii GRIP, care cuprinde 5 elemente:

  1. Politicile de prescriere a antibioticelor – care nu încurajează suficient tratamentul simptomatic
  2. Prevenția rezistenței antimicrobiene prin utilizarea neadecvată a antiobioticelor
  3. Dialogul eficient al medicilor care prescriu antibiotice
  4. Consilierea pacienților de către farmaciști
  5. Responsabilizarea pacienților care „știu ei” ce le face bine

De asemenea, dumneaei consideră că acest lucru nu este simplu de realizat, provocarea principală fiind timpul.

Printre acțiunile necesare la nivel național pentru a încetini această rezistență la antibiotice, Dr. Adriana Antohe prezintă: ”Prima condiție ca să controlăm un proces este să-i cunoaștem dimensiunea și variabilele. Aș spune că trebuie să măsurăm impactul rezistenței antimicrobiene asupra mortalității și să ne asigurăm că cifrele sunt reale și nu doar o imagine parțială.”

”Rapoartele și statisticele sunt esențiale pentru a lua decizii corecteTrebuie să acceptăm să facem lucruri mai puțin interesante, pentru a corecta situația în care ne găsim.”

Medicul susține faptul că, propunerile GRIP ar trebui să aducă schimbări în activitatea medicală: ”Din punctul meu de vedere, toate cele 5 elemente propuse de GRIP TREBUIE să aibă răsunet în activitatea noastră, pentru că putem îmbunătați cele 5 elemente.”

”Putem învăța să fim parteneri: medici cu pacienți, guvern cu practicieni, pacienții între ei. Trebuie să recunoaștem că pacienții nu ajung să se sfătuiască între ei decât în momentul în care încrederea în autorități și specialiști este erodată.”

Concluzia doamnei Dr. Adriana Antohe se concentrează pe importanța încrederii, pe care o consideră factor cheie în gestionarea situației actuale:” Ține de noi toți să reconstruim, în primul rând încrederea, ca mai apoi să propunem alt model de consultație medicală, alt tip de comunicare către farmacist (care nu este un vânzător), altă atenție pentru un mesaj media al autorității. Sunt sigură că o să reușim, rămâne de văzut cât de repede și dacă nu vor fi consecințe ireparabile.”