Farmacia Viitorului este cea în care farmacistul și pacienții sunt într-o concordanță perfectă, acolo unde pacientul are parte de tratamentul și de atenția de care are nevoie, pentru a se simți tratat și respectat. Pentru aceasta, un bun farmacist trebuie să fie empatic, să fie răbdător, să fie înțelegător cu sine și să fie perseverent în ceea ce face pentru evoluție continuă în domeniul lui. Așa arată Farmacia Viitorului, în viziunea Dianei-Maria Dumbravă, studentă în anul V la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”G. E. Palade” din Târgu-Mureș, Facultatea de Farmacie, care a câștigat locul 2 la concursul ”Farmacia Viitorului”.

Concursul, o oportunitate salutară

În ceea ce privește motivația înscrierii la acest concurs, premianta a răspuns: ”Mi-am dorit să particip la competiția Farmacia Viitorului, pentru a mă putea dezvolta, pentru a învăța lucruri noi și pentru a vedea perspective diferite despre cum evoluează domeniul farmaceutic, nu doar în țară la noi, ci și în străinătate. Tema eseului meu a fost testarea pentru virusul hepatic C. Am ales această temă pentru că am observat, în studiile realizate de-a lungul timpului, că, în România, infecția cu virusul hepatic C este în creștere și cred că farmacistul ar putea să aibă un rol important în managerierea aceste situații.”

 Gestionarea emoțiilor pacientului, o lecție utilă

 Webinarul preferat: cel de gestionarea emoțiilor pacientului, ”pentru că te învață să relaționezei direct cu acesta, te învață cum să manageriezi situațiile dificile și a fost foarte interesant să vezi opiniile celorlalți, ale celor care au fost deja puși în această poziție și despre cum ar trebui să faci, din perspectiva unui student”.

M-am simțit foarte fericită că am câștigat, pentru că eram în pregătire pentru rezidențiat și a fost chiar un lucru bun care mi s-a întâmplat în acea perioadă!”, a mai spus Diana-Maria Dumbravă.

Competiția Farmacia Viitorului 2021

Studenții la farmacie din toată țara s-au putut înscrie în Concursul Național Farmacia Viitorului 2021, din cadrul programului de informare, activare și implicare, dedicat lor și dezvoltat de Oameni și Companii cu susținerea Alphega Farmacie și Alliance Healthcare România. Tematica din acest an a fost Farmacistul antreprenor.

Competiția a avut 2 etape:

  1. Seria de 6 webinarii Farmacistul antreprenor, care le-a oferit studenților oportunitatea de a colecta puncte pentru participare, pe de o parte, și pentru completarea unui chestionar la finalul fiecărui webinar, pe altă parte. Marketing și promovarea farmaciei, Managementul financiar al farmaciei, Managementul operațional al farmaciei, Managementul echipei în farmacie, Gestiunea emoțiilor și interacțiunea cu pacienții și Servicii pentru pacienți în cadrul farmaciilor comunitare au fost temele webinariilor;
  2. Eseurile cu tema Viitorul serviciilor în farmacie, jurizată de board-ul știintific Farmacia Viitorului.

Câștigătorul competiției a fost desemnat prin însumarea punctelor obținute pentru fiecare activitate din concurs – punctaj participare webinarii + punctaj chestionare de evaluare + punctaj eseu.

Program dedicat viitorilor farmaciști

Programul Farmacia Viitorului, lansat în 2018 de Oameni și Companii, împreună cu Alliance Healthcare România și Alphega Farmacie, este dedicat viitorilor farmaciști și își propune să sprijine studenții să răspundă provocărilor meseriei de farmacist în România, așteptărilor studenților înainte de a intra pe piața muncii, să marcheze schimbările din ultimii ani și evoluția pieței farmaceutice din România, dar și să prezinte noile tehnologii folosite în domeniul sănătății și aplicații dedicate farmaciștilor. Unul dintre obiectivele programului este acela de a îmbina partea teoretică cu studii de caz și aplicații practice, pentru a pune baze cât mai solide în procesul de asimilare a informației, de la specialiști și profesioniști aflați în acest moment  în farmaciei către viitorii specialiști, cei care vor contrui Farmacia Viitorului.